Život na sjeveru - jedna od najbolje napisanih serija svih vremena

Foto: Press

POSTOJALA su vremena kad su američke TV mreže tijekom ljeta testirale publiku da provjere funkcionira li pilot-epizoda ili ne. Naravno, u vrijeme streaminga takvo što je nezamislivo, ali nekad su se takvi potezi itekako isplatili kad je bila riječ o "eksperimentalnijim" ili, bolje rečeno, "rizičnijim" projektima. 

Jedan od tih eksperimenata bila je i serija Northern Exposure, kod nas poznata kao Život na sjeveru. 

Vječne uloge

Hvaljena i nagrađivana serija o mladom njujorškom doktoru koji je prisiljen prve četiri godine odraditi u zabiti na Aljasci premijerno je prikazana 12. srpnja 1990. i u narednih osam tjedana osigurala je čak šest sezona te gomilu Emmyja i Peabodyja. 

Iako se radnja primarno vrti oko dr. Joela Fleischmana koji u gradiću Cicelyju na Aljasci otplaćuje 125 tisuća dolara studentske pozajmice, pomaknuti i simpatični likovi ono su što je seriju činilo toliko neodoljivom. Bio to multimilijunaš Maurice Minnifield, pilotkinja Maggie O'Connell, radijski voditelj Chris Stevens, filmofil i redatelj Ed Chigliak, vlasnik zalogajnice The Brick Holling Vincoeur ili njegova puno mlađa supruga Shelly Tambo - jednostavno je bilo nemoguće ne zavoljeti ovaj ansambl vrhunski napisanih i odglumljenih likova koji su se odlično oduprli zubu vremena i još danas djeluju svježe. 

Serija je proslavila većinu glumaca koji su u vrijeme emitiranja bili potpuni anonimusi, a Rob Morrow i Janine Turner, unatoč nekim većim ulogama (Quiz Show i Cliffhanger), glumci su koje je Život na sjeveru doživotno obilježio. 

Od neambiciozne do hit serije

Život na sjeveru stvorili su Joshua Brand i John Falsey koji su u tom trenutku iza sebe imali hit St. Elsewhere. Stvorili su nešto što se u SAD-u naziva "mid-season replacement", a radi se uglavnom o ne pretjerano ambicioznim serijama manjeg budžeta od kojih se ne očekuje da će potrajati. No, prvih osam epizoda pokazalo se kao pun pogodak i serija je postala ogroman hit među gledateljima od 18 do 49 godina. 

Uspjeh je bio tim veći jer je CBS u prethodnoj sezoni imao čak 17 novih serija, od kojih je novu sezonu dočekala samo jedna (Major Dad). 

Gledatelji su odlično reagirali na arogantnog Fleischmana (šuškalo se da je tijekom snimanja arogantan bio i glumac Rob Morrow, zbog čega ga navodno nitko nije mogao smisliti) i brojne načine na koje su ga lokalci polagano smekšavali i natjerali ga da postane dio zajednice. 

Nakon početnog uspjeha CBS je naručio još jednu kraću sezonu, koja s emitiranjem nije počela do narednog proljeća, ali fanovi su bili nestrpljivi jer je u tom periodu usmena predaja odradila odličan posao i obje sezone serije su 1991. osigurale tri nominacije za Emmy, a samo godinu kasnije imali su čak 16 nominacija i šest osvojenih nagrada. 

Odlazak autora

Bio je to izuzetno plodan period za kvalitetne serije jer su se, osim Života na sjeveru, pojavili i Twin Peaks, Seinfeld i Simpsoni, a svaka je na svoj način zauvijek promijenila TV krajolik. Život na sjeveru iz današnje perspektive možda djeluje kao najobičnija dramska serija, ali radilo se o vrlo neobičnom pristupu u eri kada je najgledanija serija na CBS-u bila Murder, She Wrote (serija koju bismo danas nazvali zabavom za umirovljenike). 

Iako je snimana na lokacijama u državi Washington, serija je ogroman naglasak stavila na stanovnike Aljaske i njihovu tradiciju.  

Priča za seriju došla je od autora Sandyja Veitha, koji je napisao scenarij o talijansko-američkom liječniku koji je prisiljen odseliti se u gradić na američkom jugu i predstavio ga Universalu. Oni su ideju u generalnim crtama predstavili autorskom dvojcu koji je prema tome napisao scenarij. Veith ih je tužio i 1994. dobio 10 milijuna dolara odštete nakon što je porota zaključila da ideja jest njegova, ali i da Brand i Falsey nisu znali za izvornik, već su pisali prema zahtjevima Universalovih čelnika. 

Iste godine Falsey i Brand dali su otkaz i napustili mjesta izvršnih producenata, a zamijenio ih je David Chase, čovjek koji će slavu steći kao tvorac legendarnih Sopranosa. Chase priznaje da je na ovaj posao pristao samo zbog novca i da mu se premisa serije nije ni svidjela, a Brand je rekao da je upravo on krivac za pad kvalitete serije. 

Kraj nakon 110 epizoda

Ipak, razloga je više, od zasićenje do toga da je odnos Joela i Maggie (na čijoj se kemiji bazirao velik dio napetosti) "konzumiran" sredinom četvrte sezone. Jedan od većih razloga je promjena termina, što je utjecalo na gledanost koja je počela osjetno padati. Osim toga, Morrow je počeo tražiti sve više novca za ulogu s kojom se sve teže povezivao, a želio je i filmske projekte koje zbog angažmana u seriji nije mogao prihvatiti.

Počeo je prijetiti odlaskom, a odgovor na njegove zahtjeve bilo je to su ga scenaristi u posljednje dvije sezone sve rjeđe stavljali u priče te počeli uvoditi nove likove. Morrow je seriju napustio sredinom posljednje sezone nakon što njegov lik odlazi iz Cicelyja i seli se u malo ribarsko selo u kojem traži duhovno prosvjetljenje. 

Serija je ukinuta nakon 110 epizoda i, premda se još donedavno šuškalo o rebootu, te priče su utihnule i zasad nemamo informacija o tome postoji li još uvijek interes za snimanje novih epizoda. 

Jedna od najbolje napisanih serija svih vremena

Međutim, Život na sjeveru u sjećanju mnogih ostao je kao jedna od najboljih serija devedesetih. Naravno, svatko je imao svoj razlog zašto je volio seriju, ali ono što je Životu u šest sezona osiguralo čak 39 nominacija za Emmy vrlo vjerojatno je savršen balans između zadovoljenja emocionalnih i intelektualnih potreba gledatelja. Da, ovo je u prvom redu ultimativna feel good priča o simpatičnom gradiću u kojem, gotovo bez iznimke, žive dobričine. Čak i Minnifield, koji unatoč čangrizavosti tijekom serije pomogne gotovo svim likovima.

Štoviše, svaki put kada biste vidjeli losa kako besciljno tumara ispred znaka za Roslyn Cafe i čuli prepoznatljivu temu Davida Schwartza, osjećali biste se malo bolje. No, ono što bi uništilo većinu serija i pretvorilo ih u sladunjavo sranje u slučaju Života na sjeveru funkcionira.

Serija uspijeva biti toliko toga istovremeno a da ni u jednom trenutku nemate osjećaj da je sve nabacano bez glave i repa.

Likovi rastu, razvijaju se, otkrivaju stvari o sebi, istražuju svoju seksualnost, raspravljaju o filozofiji, psihologiji i svemiru, a sve je lišeno pretencioznosti i nevjerojatno pitko. A tu ravnotežu teško je postići pa nije ni čudo da se Život na sjeveru nalazi na svim bitnijim listama najbolje napisanih serija svih vremena. 

Jedini problem? Ako ste izgubili DVD kolekciju, a ne možete dočekati reprizu na TV-u, imat ćete mali problem sa streamanjem epizoda jer digitalna verzija postoji samo na Appleu i morate ju platiti. Ni jedan od servisa trenutno je nema u ponudi. Naravno, uvijek postoje alternative, ali govorimo o legalnim načinima gledanja.

Potreba za Životom na sjeveru uvijek postoji. U stresnim i suludim vremenima prepunim bombardiranja informacijama, egzistencijalnih strahova, emocionalnih i psihičkih šokova, bezbrižna i pametno napisana serija koja vas poziva da se vratite nekoliko koraka unazad i razmislite o onome što je zaista bitno - čini se kao savršen lijek. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.