Boravak na otvorenom smanjuje pojavu kratkovidnosti kod djece i adolescenata

Foto: Shutterstock 

NAJNOVIJA istraživanja pokazala su kako djeca i adolescenti koji provode više vremena na otvorenom imaju manji rizik za razvoj kratkovidnosti. Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge ističu kako rizik od kratkovidnosti opada za dva posto za svaki dodatni sat u tjednu koji vaše dijete provede na otvorenom. Istraživanje je pokazalo kako djeca koja su kratkovidna provode 3.7 sati tjedno manje na otvorenom od djece koja nemaju problema s vidom.

Znanstvenici su, uz to predvidjeli različite ishode kako bi pokušali utvrditi utječu li još neki faktori na vid, ali za sada nisu pronašli ništa. To znači kako znanstvenici smatraju da se svi faktori za zaštitu vida nalaze u boravku na otvorenom.
 
Blagodati igre na otvorenom su brojne i to je jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje cjelokupnog djetetova zdravlja. Boravak na otvorenom stvara nova i razvojno prihvatljiva osjetilna iskustva za vaše malene. Rana igra na otvorenom potiče zdrav način života, jer djeca koja ne borave vani dok su mala, rijetko to čine kada odrastu. Već je ranije igra vani, posebno na zelenim površinama s drvećem povezana je s odgojem pametnije djece, posebno djevojčica. A sada je dokazano i kako dan proveden u parku, u vožnji biciklom ili ljuljanju smanjuje pojavu kratkovidnosti. Vježba, izloženost prirodnom svjetlu i gledanje u udaljene objekte potiču razvoj vida. 
 
Kako bi potakli razvoj vida kroz boravak na otvorenome, pronađite vanjske aktivnosti koje vaša djeca vole. Ponudite zdravu kombinaciju planiranih aktivnosti sa slobodnom igrom koja će djeci pružiti priliku da budu kreativna, da istražuju i rješavaju probleme. Vanjske aktivnosti koje razvijaju vid i koordinaciju oko-ruka su kopanje, grabljanje, sijanje i miješanje pijeska i zemlje. Kotrljanje, bacanje i hvatanje lopte ili igre u vodi još su jedne od aktivnosti koje će pomoći vašem djetetu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.