Foto: Shutterstock
IAKO je ranije smatrana samo voćnom poslasticom s ograničenom kulinarskom upotrebom i malom nutritivnom vrijednosti, lubenica je zapravo svestrano i zdravo voće. U salatama je dostojna zamjena za rajčicu. Daje hrskavost i boju predjelima. Slatka je podloga za smoothie i sorbete i osvježava pikantne umake za roštilj.
Ako ste trudni, od lubenice imate još više koristi. Lubenica ublažava žgaravicu i smanjuje otečenost. Bogata je vodom (92 posto) i voćnim šećerima koji će ublažiti jutarnju mučninu i spriječiti dehidraciju, a minerali koje sadrži spriječit će grčeve u mišićima koji se obično javljaju u trećem tromjesečju. Lubenica ima više likopena od rajčice, antioksidansa koji štiti od raka i kardiovaskularnih bolesti, povećava imunitet tijela i prirodno podiže SPF kože.
Istraživanja koja su nedavno objavljena otkrila su kako dnevno uzimanje namirnica bogatih likopenom smanjuje opasnost od preeklampsije za 50 posto. Testirane žene dobile su dozu od 4 miligrama likopena, dok jedna porcija lubenice može sadržavati trostruku količinu. Uz to, znanstvenici su otkrili kako je lubenica bogata vitaminima A, C i B6, kao i kalijem i magnezijem. Svi oni važni su za razvoj vida, mozga, živčanog sustava i imuniteta kod bebe.
Kalcij regulira razinu vode u krvi i tijelu tijekom trudnoće. A najbolje je što sve ovo dobijete za manje od 50 kalorija po šalici.
Isprobajte neke od ovih super recepata i zaboravite na jutarnje mučnine.
Sok od lubenice
Izmiksajte 8 šalica na kockice narezane lubenice. Procijedite i poslužite odmah ili rashlađeno. Za pojačan okus dodajte jednu žlicu limunovog soka ili soka limete.
Smrznuti štapići
Izmiksajte 4 šalice smrznute lubenice narezane na kockice i jednu žlicu soka od limuna. Smjesu ulijte u kalupe, u sredinu stavite štapiće i zamrznite. Za raznolikost okusa u smjesu možete dodati limunadu, sok od nekog drugog voća, jogurt ili jagode.