Foto: Shutterstock
SEZONA je kestena pa tako i raznovrsnih jela od kestena, od juha, glavnih jela do slastica. Najčešće pitanje koje si postavljamo je: kako ih na najlakši način očistiti? Evo dva prijedloga.
Prvi prijedlog:
Prvo kestene zarežite.
Zakuhajte vodu i ubacite kestene na par minuta, tek toliko da voda uđe pod koru.
Zatim kestene stavite u frizer i zamrznite.
Zamrzavanje će odvojiti koru od kestena te ćete ih lakše guliti.
Drugi prijedlog:
U prvom koraku cijele kestene namočite u vodi preko noći kako bi potakli proces klijanja.
Ovaj korak osim što utječe na lakoću guljenja, povećat će i nutritivnu vrijednost kestena.
Kestene zatim sušite u dehidratoru na 41°C oko dvadeset četiri sata.
Kesten će se posušiti i smanjiti volumenom te se odvojiti od kore.
Unutarnja tanka kora također se posuši te se oljušti. Sušeni kesteni gule se s lakoćom.
Kestene naravno možete jesti i sirove, odnosno termički neobrađene. Ako nemate dehidrator, sušiti ih možete u pećnici s odškrinutim vratima, pored radijatora, pored peći...