Smijete li se tetovirati dok dojite?

Foto: Shutterstock

IAKO su tetovaže nešto što je oduvijek uobičajeno u mnogim kulturama, od egipatskih mumija do sela u dalmatinskoj zagori u kojima su se djevojke kroz tinejdžerske godine tetovirale da se zaštite uslijed čestih otmica od strane Turaka, zadnjih desetak godina njihova je popularnost vrtoglavo porasla.

Više nisu ograničene samo na određene subkulture već su postale dio kako osobnog izričaja i mladenačkog bunta tako i slavljenja posebnih događaja u životu. Jedan od takvih je i rođenje djeteta pa se sve češće čuje pitanje – Smijem li se tetovirati dok dojim?

Tetoviranje je trajno unošenje tinte različitih boja u kožu uz pomoć posebno izrađenih igli. Tinta prodire do drugog i trećeg sloja kože, tj. na dubinu od par milimetara. Rizik da će molekule tinte prodrijeti u majčinu krv je zanemariv dok rizik izlučivanja u mlijeko ne postoji budući da su molekule tinte prevelike da uđu u stanice koje proizvode mlijeko.

Molekule tinte prevelike da uđu u stanice koje proizvode mlijeko

Međutim, tetoviranje uvijek nosi svoje rizike pa tako i tijekom dojenja. Neki od glavnih rizika su zaraze tetanusom, hepatitisom ili HIV-om, alergijske reakcije, lokalne upale kože i sl. Nadalje, dojenje je samo po sebi zahtjevan posao tijela, stoga ga ne bi trebalo dodatno opterećivati tetoviranjem koje je samo po sebi stres za organizam, ali i napor za tijelo tijekom procesa zacjeljivanja tetovaže. Također, ako dođe do ikakvih komplikacija, imajte na umu da nećete imati na raspolaganju jednak izbor lijekova i preparata za uklanjanje komplikacije, kao i da ne dojite.

Među ozbiljnim tattoo majstorima teško ćete naći nekoga tko bi tetovirao dojilju. Ako ste ipak ustrajni u svojoj namjeri i uspijete se dogovoriti s tattoo majstorom kojem vjerujete, obratite pažnju na sljedeće:

1. Posjetite ovlašteni salon s valjanim licencama za rad gdje se strogo pazi na higijenu.

2. Strogo se držite uputa o održavanju tetovaže kako biste izbjegli moguće komplikacije.

3. Pokušajte se kroz vrijeme zacjeljivanja tetovaže, koje je obično oko dva tjedna, više odmarati te dovoljno jesti i piti.

Konačan odgovor je - da, smijete se tetovirati dok dojite, no ipak najbolje bi bilo strpjeti se dok ne završi period isključivog dojenja, a poželjno i dok u potpunosti ne prestanete dojiti.

Izvor. Roda.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.