Dijete u Srbiji prestalo disati zbog febrilnih konvulzija, spasio ga prolaznik

Foto: Shutterstock

CIJELA Srbija bruji o Marku Dragičeviću i njegovom herojskom potezu. Naime, on je spasio život jednogodišnjem dječaku koji se s majkom vozio u automobilu u Obrenovcu. Dijete se pri povratku od liječnika onesvijestilo zbog febrilnih konvulzija koje su posljedica visokih temperatura i naglog rasta temperature.

Majka je odmah zaustavila automobil i uzela sina u naručje, a onda je naišao drugi automobil, iz kojeg je istrčao Dragičević. Dječak je u tom trenu već prestao disati pa ga je položio na zemlju i počeo mu davati umjetno disanje. Tako je uspio reanimirati dijete do dolaska hitne pomoći.

Febrilne konvulzije uglavnom se događaju kod djece u dobi od šest mjeseci do pet godina. Može ih se prepoznati prema grčenju mišića ruku, nogu i lica, rukama i nogama koje se tresu, ukočenom pogledu, gubitku svijesti, prestanku disanja. Napadaj obično traje kratko, oko tri minute. 

Što učiniti za vrijeme napada?

Ostanite pored djeteta i ako možete polegnite ga licem prema dolje na tlo s mekim naslonom ispod glave, okrenutog na bok. Otvorite prozore i rashladite prostoriju. Dijete bi trebalo ubrzo doći svijesti. Nazovite liječnika. Kada dijete dođe sebi, dajte mu nešto za piće i lijek za snižavanje temperature.

Kako pomoći djetetu?

Ako su djeca sklona febrilnim konvulzijama, prilikom bolesti i ako je temperatura visoka preko 38 stupnjeva Celzijevih potrebno je dijete zadržati kod kuće. Djeci treba davati dosta tekućine te redovito kontrolirati i mjeriti temperaturu. Ako temperatura naraste iznad 38.5 stupnjeva Celzijevih, roditelji djetetu trebaju dati čepiće, sirup ili tablete za snižavanje tjelesne temperature.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.