Foto: 123RF
KADA govorimo o hrani u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, vjerojatno prvo čega se sjetite su famozni ćevapi.
Iako se klasični ćevapi spravljaju od junećeg mesa, malo luka i dosta začina, peku na grilu, a potom stavljaju u lepinjice, mi vam donosimo recept za malo drugačije ćevape koje će vaši klinci obožavati:
Sastojci:
• 500 g mljevenog junećeg mesa
• 500 g pire krumpira
• 4 jaja
• 1 čaša kajmaka
• 50 grama majoneze
• 2 kisele krastavice
• malo krušnih mrvica
• malo češnjaka
• soda bikarbona
• peršinov list
• malo ulja
• i začini: sol i papar
Priprema:
1. Pomiješajte meso, pire krumpir, dva žumanjka, malo usitnjenog češnjaka, sodu bikarbonu, suhi začin, sol, papar i isjeckan peršinov list.
2. Od smjese napravite veće ćevape od njihove standardne veličine, u drugu posudu umutite dva jaja, a potom ćevape uvaljajte u jaja, pa u krušne mrvice i ispržite u vrelom ulju.
3. Za umak: Kajmak pomiješajte s majonezom, sitno isjeckanim bijelim lukom i krastavcima. Na kraju dodajte i malo peršina.
4. Ćevape služite uz ohlađen umak.
Dobar tek!