Edukatorica za odgoj: Prestanite djeci govoriti pet fraza

Foto: Shutterstock

Komunikacija i razgovor s djecom igraju ključnu ulogu u jačanju veza i razumijevanju njihovih emocija. No, ponekad upotreba određenih izraza ili pitanja može izazvati nelagodu i negativno utjecati na njihov emocionalni razvoj.

Psihologinja, edukatorica za odgoj i majka Jaimie Bloch upozorila je na pet takvih fraza.

Evo što je istaknula u novoj objavi na Instagramu.

1. "Dobio/la si što si dobio/la i ne uzrujavaj se!"

Bloch objašnjava: "Ova fraza emocionalno umanjuje iskustvo djece i potiče potiskivanje i skrivanje osjećaja. Umjesto toga, možete reći: 'Dobio/la si što si dobio/la i možeš biti uzrujan/a.'"

2. "Zašto ne možeš biti više poput..."

Ova fraza potiče djecu da se uspoređuju s drugima, što može oslabiti njihovo samopouzdanje. Umjesto toga, možete reći: "Svatko razmišlja drugačije i svi smo različiti. Usredotočimo se na ono što možeš raditi danas", savjetuje edukatorica.

3. "Zato što sam ja tako rekao/la."

"Ova fraza obeshrabruje kritičko razmišljanje, zdravu komunikaciju i razumijevanje vašeg odgovora ili granice. Jedan prijedlog fraze koju možete koristiti umjesto ove jest: 'Razumijem. Vidim da si frustriran/a. Ovo je pravilo koje slijedimo jer pomaže da svi budu sigurni. Možemo razgovarati o tome zašto to trebamo učiniti'", objašnjava Bloch.

4. "Prestani plakati. Preboli to."

"Ako koristite ovu frazu, vaša će se djeca osjećati usamljeno u svojim emocijama i vidjet će ih kao pogrešne. Pokušajte im reći: 'Normalno je osjećati tu emociju. Tu sam za tebe. Razgovarajmo o tome kada si spreman/na"', napominje edukatorica.

5. "Dosta, bit ćeš u redu."

Ova fraza umanjuje iskustvo djece i ne priznaje niti potvrđuje njihove emocije. Umjesto toga, roditelji mogu reći: "U redu je ne biti u redu. U redu je osjećati se tako. Izbaci to iz sebe, tu sam da slušam."

"Zapamtite, ne radi se o izbjegavanju osjećaja, već o tome da zajedno naučite upravljati njima. Budući da ste uz svoju djecu tijekom njihovih uspona i padova, opremate ih alatima koji su im potrebni za zdraviji emocionalni život", zaključila je edukatorica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.