Foto: 123RF
KADA pomislimo na pljeskavice, odmah pomislimo na masnu hranu, punu kolesterola. Mi vam donosimo recept za najzdravije pljeskavice ikad. I to ni manje ni više nego od slanutka.
Za njih će vam biti potrebno:
300 g slanutka
1 glavica crvenog luka
4 žlice sjeckanog peršina
4 režnja češnjaka
1 žličica kima
4 žlice brašna
1 žličica praška za pecivo
sol
mješavina začina
Za umak vam je potrebno:
200 ml jogurta
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice majoneze
malo sjeckanih kiselih krastavica (po želji)
A ovako ćete ih pripremiti:
1. Potopite slanutak u vodu i ostavite ga najmanje osam sati, da omekša. Potom ga ocijedite i sameljite. Crveni luk i češnjak sitno isjeckate.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješate slanutak, crveni luk i češnjak, peršin, kim, sol i mješavinu začina. Sastojke dobro izmiješajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo.
3. Smjesu sipajte u plastičnu posudu s poklopcem i ostavite u hladnjaku dva-tri sata.
4. Oblikujte pljeskavice debljine 1 cm, poredajte ih u podmazanu posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva.
5. Dok se pljeskavice peku, pomiješajte jogurt, vrhnje, majonezu i kisele krastavce.
6. Pljeskavice prelijte umakom i poslužite tople.
Dobar tek!