Mitovi, zablude, strahovi - prijeti li mi pobačaj?

Foto: fotobeba

POMISAO na pobačaj, a posebno pomisao na ponovni pobačaj - strašno je iskustvo koje mogu shvatiti samo žene koje su bile ili im prijeti ovakva opasnost.
 
Pobačaj nije neuobičajena stvar i žene ponekad s razlogom brinu i boje se tog eventualnog ishoda trudnoće  no morate znati drage sadašnje i buduće trudnice - rijetko kada se pobačaj dogodi, a da ste vi za to krive. 
 
Stručnjaci ginekolozi i doktori opstetricije ističu da je za 60 posto pobačaja u prvom tromjesečju kriva isključivo genetika poput kromosomskih abnormalnosti što znači da Vi žene to ionako ne bi mogle spriječiti. Stoga niste vi krive. 
 
Zapravo - ovo su tri najčešća razloga: 

- genetski problemi 
- specifični problemi s maternicom  
- i treći - najčešći  - razlog nepoznat!  Da, nepoznat jer je zbog prvog razloga najčešće teško odrediti o čemu se zapravo radi. 


 
No kako je riječ o statistički većem broju slučajeva tako postoji i cijeli niz priča, razloga, bapskih naklapanja te samim time i većem broju zabluda. Evo koji su najčešći: 
 
1. Ako sam imala jedan, sigurno ću imati još koji?
 
Kažu stručnjaci da šanse za ponovni pobačaj nisu veće od one šanse koju ste imale prvi put, odnosno - sa svakim eventualno novim pobačajem šanse da ćete ponovno pobaciti u sljedećoj trudnoći rastu proporcionalno broju samih pobačaja. Svaki puta šanse su veće za dodatnih 10 posto. No kako tješe stručnjaci - ukoliko ste imale već pet pobačaja, još vam uvijek ostaje visokih 50 posto šansi da sljedeća trudnoća - uspije! 
 
Ukoliko naravno ne postoje fizičke prepreke trudnoći poput bolesti. Zato svaki pobačaj i naredno planiranje trudnoće mora proći uz obvezne preglede i konzultacije s doktorima. 
No, srećom - kako smo već rekli, većinu pobačaja izaziva loša genetika - hormonske nepravilnosti i autoimuni poremećaji te imunološki sindrom koji uzrokuje probleme sa zgrušavanjem krvi, a koji se može liječiti hormonskim terapijama. 
 
2 Grčenje sigurno vodi pobačaju 
 
Grčevi jesu naznaka pobačaju, no nijedna trudnoća u svom ranom stadiju ne prolazi bez laganog grčenja maternice, bolova u zdjelici i bolova u trbuhu kada se maternica rasteže, tako da su to sve normalni simptomi. Tada se događaju i manja krvarenja kojima uzrok može biti raznolik (hematomi, odvajanje posteljice, pucanje žilica), no ni to ne mora nužno voditi pobačaju. 
 
Važno je jedino doktoru obznaniti takve simptome, tako da postavi dobru dijagnozu i eventualno preduhitri problem. 
 
3. Razboljela sam se u prvom tromjesečju, može li to biti uzrok? 
 
Nijedna blaga upalna bolest ne može biti uzrok pobačaju, osim u slučajevima kada vam je zbog bolesti temperatur narasla preko 39 stupnjeva što je temperatura koja bi u prvih osam tjedana mogla ubiti plod. Zato liječnici savjetuju da tabletu za smanjivanje temperature popijte odmah, a ne da kao inače čekate da naraste preko 38,5. 
U ovoj kategoriji problema su i bolesti specifičnih bakterija poput listerije koja vam može prijetiti iz sirovog nedovoljno dobro opranog povrća, peradi i ribe. 
Za sve vrste upala slobodno popijte prepisani antibiotik i sve će biti u redu. 
 
4. Što ako sam davno imala abortus? Hoću li moći iznijeti trudnoću? 
 
Namjeran pobačaj uglavnom ne bi trebao biti smetnja normalno iznesenoj trudnoći, no taj podatak svakako kažite svom liječniku. 
Naravno, šanse za pobačaj u normalnoj trudnoći znatno su veće ukoliko ste već imale nekoliko pobačaja - namjernih ili nenamjernih te ukoliko je prošlo kratko razdoblje (tri mjeseca) nakon jedne takve intervencije.
 
5. Može li vježbanje potaknuti pobačaj? 
 
O ovoj zabludi ne postoje podatci što znači da normalno vježbanje tijekom cijele trudnoće neće utjecati na održanje ploda. Čak štoviše - stručnjaci kažu da redovnim laganijim vježbanjem povećavate šanse za zdraviju trudnoću.s obzirom da ćete tako spriječiti nepotrebno debljanje.  
Naravno, treba malo pripaziti tijekom prvog tromjesečja, što se preporučuje zapravo svim ženama vježbale one inače ili ne. 
 

I naravno, to ne znači da ćete se baš moći baviti opasnim,  grubim i kontaktnim sportovima u kojima vam prijeti mogućnost nezgodnih padova i udaraca. No zato se svakodnevno možete rekreirati jednostavnijim sportovima,  no pazite da unosite dovoljno vode u organizam te da se naravno ne forsirate previše.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.