Najbolja hrvatska stomatologinja savjetuje kako djetetu izvaditi rasklimani zubić

Dr. Hela Puljić četvrtu se godinu zaredom našla na popisu najboljih hrvatskih stomatologa portala Najdoktor. Osim što brine o dentalnom zdravlju svojih pacijenata, majka je djevojčice kojoj je prošloga ljeta ispao prvi zubić. Vođena vlastitim iskustvom, podijelila je savjete kako pripremiti dijete i sebe na vađenje prvog zubića.

"Kada se zubić počne jače klimati, možete djetetu sugerirati da ga i samo dodatno klima kada je kod kuće i kada su mu ruke čiste. Primjerice, dok gleda TV, može lagano prstima klimati zubić. Na ovaj način će dijete pomoći i malo ubrzati prirodni proces ispadanja zubića", napisala je na Instagramu, gdje dijeli brojne savjete.

"Kada zubić postane toliko klimav da vam se čini kako doslovno visi o niti, možete pričekati da sam ispadne ili ga možete sami izvaditi. Naravno, ako se ne usudite izvaditi zubić sami, uvijek možete potražiti pomoć stomatologa. No, zahvat vađenja jako rasklimanog zubića, koji kao da visi o niti, iznimno je jednostavan proces, stoga vas ohrabrujem da prvo pokušate sami", dodala je.

Roditeljima koji se odluče to učiniti sami, savjetuje se da u ljekarni kupe sterilne komprese (5x5).

"Primite zubić s pomoću komprese, jer vam tako neće biti sklizak i moći ćete ga lako primiti. Zatim ga prstima iskrenite u stranu prema kojoj se najčvršće drži i bit će vani za jednu sekundu", poručila je.

Na kraju, dr. Puljić kaže da vađenje jako rasklimanog zuba gotovo nikad nije popraćeno krvarenjem, no ako se pojavi koja kapljica krvi, sterilnu kompresu presavijte dva puta i zamolite dijete da je zagrize te drži čvrsto stisnutu pet do deset minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.