Ovaj sastojak krije se u mnogim namirnicama, a može izazvati nesvjesticu kod djece

Foto: Pexels

Zamislite da vaše dijete pojede omiljeni sladoled ili popije osvježavajući slushie i ubrzo nakon toga osjeti vrtoglavicu, slabost ili čak izgubi svijest. Možda zvuči dramatično, ali prema britanskim stručnjacima, jedan često korišten sastojak u hrani mogao bi biti razlog takvih reakcija.

Radi se o glicerolu, tvari koja se dodaje u razne proizvode kako bi ostali mekani, vlažni ili kako bi se spriječilo njihovo pregrijavanje i smrzavanje. Nalazi se u tortiljama, začinima, preljevima za salate, žvakaćim gumama, proteinskim pločicama i mnogim drugim svakodnevnim namirnicama.

I dok odrasli mogu bez problema razgraditi glicerol, kod djece se situacija može zakomplicirati. Njihova su tijela manja i sporije prerađuju ovu tvar, što može dovesti do trovanja glicerolom, koje uzrokuje nagli pad šećera i kalija u krvi, a u nekim slučajevima i nesvjesticu.

Zašto je glicerol problematičan za djecu?

Stručnjaci su pratili 21 slučaj djece koja su unutar sat vremena nakon konzumacije slushieja razvila simptome poput vrtoglavice, pospanosti, znojenja i nesvjestice. Uzrok? Nizak šećer u krvi (hipoglikemija) i nizak kalij, što može dovesti do ozbiljnih problema poput drhtanja, napadaja pa čak i kome.

U najgorim slučajevima, reakcija na glicerol može izazvati šok – stanje u kojem cirkulacija krvi slabi, a vitalni organi ne dobivaju dovoljno kisika. Simptomi uključuju blijedu, hladnu i znojnu kožu, ubrzano disanje, slabost, mučninu i jaku žeđ, piše Daily Mail.

U kojoj se hrani krije glicerol?

Glicerol možda ne prepoznajete odmah na deklaracijama jer se može skrivati pod različitim nazivima, poput glicerina, glicil alkohola, trihidroksipropana ili 1,2,3-propanetriola.

Ovo su neki od najčešćih proizvoda u kojima se nalazi:

  • Slushieji – Najveći broj zabilježenih slučajeva nesvjestice kod djece povezan je upravo s ovim ledenim napitkom.
  • Tortilje – Posebno one od brašna i kukuruza, gdje glicerol pomaže zadržati vlagu i spriječiti isušivanje.
  • Žvakaće gume – Glicerol daje žvakama elastičnost i održava njihovu teksturu.
  • Sladoled i glazure za kolače – Pomaže u sprječavanju stvaranja kristalića leda u sladoledu i održava sjaj glazura.
  • Žitne i granola pločice – Često se dodaje kao konzervans.
  • Preljevi, umaci i začini – Može se naći u raznim preljevima za salate, umacima i začinima, gdje sprječava isušivanje i poboljšava teksturu.
  • Konzervirana hrana – Neke juhe i konzervirani proizvodi sadrže glicerol koji utječe na vlažnost, okus i boju.

Iako glicerol sam po sebi nije opasan za većinu ljudi, roditelji bi trebali biti svjesni mogućih reakcija kod djece, osobito nakon konzumacije većih količina. Ako primijetite simptome poput vrtoglavice, jake žeđi, znojenja ili slabosti, najbolje je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Idući put kada kupujete grickalice ili napitke za djecu, zavirite u deklaraciju – možda se iznenadite koliko se često ovaj sastojak pojavljuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.