Popularna navika roditelja zapravo loše utječe na djecu, pokazuje studija

Foto: Shutterstock

Narcizam je ozbiljan društveni problem, a oni kojima je poremećaj dijagnosticiran obično nemaju mnogo pozitivnih osobina. Znanstvenici već dugo pokušavaju otkriti uzroke narcizma u odrasloj dobi, no mišljenja su različita.

Jedna skupina smatra da prekomjerno hvaljenje djece dovodi do narcizma, dok druga vjeruje da nedostatak roditeljske topline uzrokuje potrebu za vanjskom potvrdom, stvarajući narcizam. Dugo su se te teorije međusobno isključivale.

Ipak, studija iz 2015. godine, provedena na 565 djece i njihovih roditelja, pokazala je da su djeca koju su roditelji pretjerano hvalili razvila narcističke osobine. Dakle, nedostatak topline ipak nije bio presudan faktor, piše YourTango.

Studija je pokazala da narcizam može biti opasan jer takve osobe mogu postati manipulativne, okrutne, pa čak i nasilne. Istraživači pozivaju na uvođenje preventivnih mjera kako bi se smanjio broj narcisoidnih osoba. Neke od njih uključuju promicanje empatije, poticanje samostalnosti i podršku u razvoju emocionalne inteligencije.

Roditelji trebaju biti svjesni da pretjerano hvaljenje može stvoriti narcise. Teško je ne pretjerivati s ljubavlju, ali moramo biti svjesni da to može negativno utjecati na budućnost djece i društva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.