Prepoznajte toksične igračke!

Foto: 123rf
 
PREMA istraživanju Ecology Center-a, svaka peta igračka sadrži olovo koje je otrovno i šteti nervnom sustavu. Štetne plastične igračke pak otpuštaju takozvane globalne migracije, odnosno u dodiru sa slinom ili znojem ispuštaju otrovne i kancerogene kemikalije.
Uzroci zbog kojih je neka igračka označena kao opasna su razni, a odnose se na kemijski sastav, mogućnost od zadobivanja povreda, opekotina, gušenja, davljenja…
 
Otrovne kemikalije koje se ne bi smjele pojavljivati u dječjim proizvodima su: brom, živa, olovo, kadmij, antimon, arsen, krom, kobalt, živa, nikal, kositar... Te tvari su alergene, kancerogene ili mogu imati drugi štetni utjecaj na zdravlje, ovisno o koncentraciji i razini izloženosti.
 
Sastojci od kojih su izrađene igračke, trebali bi biti navedeni na etiketi.

Provjerite tko je proizvođač i uvoznik igračke.

Birajte pouzdane i provjerene proizvođače i uvoznike igračaka.
 
Izbjegavajte PVC.
 
Sjajna supstanca koja se nalazi na većini dodataka na odjeći je polivinil-klorid, ili poznatije - PVC. 
 
PVC se izrađuje od ostataka plastike i može sadržavati ftalate, supstance koje se dodaju plastici da bi bila fleksibilnija, a na ljude djeluju kao azbest. Dječje igračke koje su napravljene od PVC-a su zabranjene u Europi, a u Americi su ih neke kompanije prestale dobrovoljno proizvoditi. Pa, ipak, igračke napravljene od PVC-a se i dalje masovno proizvode u Kini. 
 
Uvijek tražite oznaku reciklaže za PVC (V3), pa ćete znati jesu li igračke napravljene od nje ili nisu.
 
Iako roditelji vjeruju drvenim igračkama, opasne tvari mogu se naći i u njima i to: PAU, nonilfenol, nikal, formaldehid, organski spojevi s kositrom.
 
Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236.
 
Kada kupujete igračku, tražite certifikat na kojem stoji zemlja podrijetla te oznaka „tested“ da je proizvod odobrila agencija za provjeru kvalitete.
 
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.