Psiholozi: Ako je vaše dijete maltretirano, nikada nemojte koristiti ovu frazu

Foto: Shutterstock

VRŠNJAČKO nasilje poprima mnogo oblika, ali svima njima zajedničko je to da su djeca izložena ovakvom načinu zlostavljanja uobičajeno omalovažena i društveno odbačena te prolaze kroz neke od oblika agresije. Bilo ono verbalno ili fizičko, vršnjačko nasilje još je uvijek jedna od najvećih gorućih tema, najčešće upravo u školama. Kako objašnjavaju psiholozi, roditelji često ne znaju kako reagirati kada doznaju da je njihovo dijete maltretirano.

Umjesto toga, često znaju izgovarati jednu frazu koja može napraviti više štete nego koristi, donosi Your Tango. ''On/ona je samo ljubomoran/na'', rečenica je koju mnogi roditelji koriste kada čuju da je njihovo dijete žrtva maltretiranja nekog od njegovih vršnjaka. Naravno, možda su nasilnik ili dijete uistinu ljubomorni, ali psiholozi naglašavaju kako ljubomora nikada nije razlog zašto su djeca okrutna, a još manje opravdanje.

I dok namjere roditelja prilikom korištenja ove fraze mogu biti dobre, zapravo je to prilično opasno. Evo i zašto.

Jedan od razloga jest taj što okrivljavanje ljubomore pripisuje krivnju izravno maltretiranom djetetu. Kako kažu psiholozi, dijete bi zbog ovakvog uvjerenja moglo dobiti dojam da je upravo ono odgovorno za maltretiranje, što nije točno. Dijete se može osjećati još gore, nesigurno, te može biti sklonije depresivnim mislima.

Isto tako, ova uobičajena fraza o ljubomori također smanjuje ili u potpunosti otklanja odgovornost s djeteta koje maltretira drugo dijete. Ljubomora nikada nije opravdani razlog za okrutnost, objašnjavaju psiholozi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.