Roditelji bi trebali prati djeci zube sve do puberteta!

Foto: 123rf

NAKON nedavne kratke reportaže objavljene na Nova TV o katastrofalnom stanju zubi naše djece odlučili smo malo pozabaviti se tom temom iz tog i jednog drugog kuta. Zubi naše djecu su u komi, ali roditelji čini se baš i ne mare za to. 
 
Kako je u reportaži istaknuo specijalist ortodoncije Robert Šalinović Hrvatska je na samom dnu europske ljestvice oralne higijene. Podaci pokazuju kako prosječan 12-godišnjak ima minimalno četiri pokvarena ili popravljena zuba, a među vodećim smo zemljama i po broju izvađenih zubi unatoč tome što stomatolozi sustavno apeliraju da se dobre higijenske navike moraju učiti i stjecati još od malih nogu. 
 
Rezultat je međutim takav da djeca koja sama brinu o svojoj oralnoj higijeni zube peru neredovito. Ponekad prođe i po nekoliko dana da ih nisu oprali, a govorimo o djeci za koje se smatra kako su kadri sami brinuti o tome - što znači da se u njih ubrajaju i vrtićka, a najčešće naravno školska djeca. I što je još važnije - djeca koja svoje zubiće peru u prisutnosti roditelja zube uglavnom ne peru kako treba, uslijed čega moramo istaknuti primjer Švedske - jedne od vodećih zemalja po kvaliteti oralne higijene, gdje roditelji peru djeci zube do puberteta! 
Možda vam se to čini abnormalno pretjeranim, no, kako je naglasila jedna od vodećih pedodontica Hrvatske Jesenka Jeličić, manja djeca jednostavno nisu svjesna važnosti zdravlja zubi pa se samim time niti ne trude svoje zube oprati onako kako treba. 
 
Uostalom, tko pere zube dva put dnevno pune tri minute - zub po zub - neka za početak digne dva prsta, a ako ste među onima koji sada ipak nisu digli ta dva prsta, donosimo sljedeću priču. Priču o pravilnom pranju zubi te ako niste znali, a znamo da znate, vjerojatno baš ne i marite! 

Zato ćemo sada dopisati i to da su članci vezani uz stomatološke teme redovno najslabije čitani članci u ovoj našoj rubrici radi čega se također da naslutiti kako je to tema koja nije zanimljiva jer se vjerojatno podrazumijeva kako se o tom običnom pranju zubi zna baš sve! Ali očito nije tako (kaže to ova neslavna europska ljestvica) te se zaista čini da u ovoj temi ona bolje je spriječiti nego liječiti, baš i ne drži vodu, jer mnogI vrtićarci, čak i oni od tri-četiri godine, već imaju iskustva s karijesima. 
 
Zato vam prema preporuci pedodontice Jesenke Jeličić, opet donosimo najvažnije pravilo od svih - kako se pravilo peru zubi: svaki zub ima pet strana - gornju, onu prema jeziku, prema obrazu, i dvije prema susjedima pa za dobro zdravlje koristite četkicu, pastu za zube te konac za dobrosusjedske odnose! 


 
Samim time teorija o obavezne tri minute četkanja zubi ne znači ništa ukoliko će vaše dijete držati četkicu u ustima toliko dugo, a da zapravo neće očisti niti polovicu svojih zuba. 
 
Kako to ispraviti? Učite ih da se zubi trebaju prati ne isključivo radi zdravlja, jer taj im koncept baš i nije pretjerano znan, učite ih da ih peru da bi oni bili čisti. A kako će znati da su čisti? Tako da nakon pranja budu skroz glatki pa tamo gdje pod jezikom još osjete malo naslaga neka onda tamo još malo iščetkaju. 
 
No, kako još navodi naša sugovornica, manja djeca nažalost još uvijek nemaju tako dobru izvježbanu rukicu za finese kao što je pranje zuba. Koliko god to  možda zvučalo pretjerano, no to je činjenica, a kako ona kaže, onda kada dijete bude znalo samo zavezati svoje cipele tako da i mašne i krajevi budu iste dužine, tada ćete znati da su njihove rukice spremne na finesu znanu kao samostalno pranje zuba. A čak i tada, pranje bi se trebalo odvijati pod nadzorom roditelja kako bi se dijete prisililo doista oprati svoje zube kako treba. I baš zato što bi svako dijete rado preskočilo ili malo sfušalo taj svakodnevni posao (puta dva) bilo bi dobro da roditelj bude taj koji će, kao u Švedskoj i drugim sjeverno europskim zemljama, prati zube svojoj djeci. 
 
Jer prevencija jest ključ zdravlja, a ključ zdravih zuba svakako je njihova kvalitetna higijena. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.