Terapeuti dijele 2 znaka da su vas odgajali roditelji koji su vas bezuvjetno voljeli

Foto: Shutterstock

Roditelji su tu da pruže praktičnu i emocionalnu podršku na način koji istovremeno potiče neovisnost djece i uči ih kako zatražiti pomoć kada je to potrebno. Ta ravnoteža omogućuje djeci da razviju sigurne emocionalne veze u odrasloj dobi jer su ih roditelji odgajali s bezuvjetnom ljubavlju.

Nitko nije savršen, pa su roditelji neizbježno činili pogreške koje su mogle uzrokovati štetu. Ipak, ako je njihov stil roditeljstva bio utemeljen na bezuvjetnoj ljubavi, podršci i poštovanju, velika je vjerojatnost da će njihova djeca postati emocionalno stabilni i uspješni odrasli ljudi.

Prema psiholozima i terapeutima, ovo su znakovi da su djecu odgajali roditelji koji su ih bezuvjetno voljeli.

1. Imate visoko samopouzdanje

Odrastanje uz roditelje koji su nas uvijek podržavali, može nam dati samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti. Ako roditelji djeci pokazuju da su vrijedna i podržavaju ih bez obzira na sve, to im može omogućiti vjeru u sebe.

Prema psihologu Carlu Rogersu, bezuvjetno pozitivno prihvaćanje je "stav brige, prihvaćanja i cijenjenja koji drugi pokazuju prema pojedincu, neovisno o njegovom ponašanju i bez obzira na tuđe osobne standarde", piše YourTango.

Rogers također ističe da bezuvjetno pozitivno prihvaćanje pomaže u razvoju samosvijesti, samopouzdanja i osobnog rasta jer je to "univerzalna ljudska potreba ključna za zdrav razvoj".

2. Suosjećajni ste

Roditelji koji bezuvjetno vole svoju djecu naučili su ih osnovnoj empatiji koja podržava njihove odnose u odrasloj dobi. Takvi ljudi u odrasloj dobi obično pokazuju duboko suosjećanje i razumijevanje za tuđe osjećaje, što odražava empatiju koju su im roditelji pokazivali u djetinjstvu.

Kako objašnjava terapeutkinja za brak i obitelj, Virginia Gilbert, način na koji su nas roditelji doživljavali u djetinjstvu - kako su zadovoljavali naše potrebe, prepoznavali naše osjećaje i potvrđivali naše iskustvo - oblikuje naše neuronske puteve i našu sposobnost reguliranja vlastitih emocija. "Ako su vas roditelji nahranili kad ste bili gladni, umirili vas kad ste bili uzrujani i većinu vremena bili pouzdani, tada ste naučili regulirati svoj živčani sustav", ističe Gilbert.

Zaključuje da ako roditelji pružaju emocionalnu i praktičnu podršku, djeca razvijaju sposobnost dubokog povezivanja s drugima te mogu koristiti svoju emocionalnu inteligenciju kao vodilju kroz život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.