OVAJ jednostavan umak možete koristiti ne samo uz pileće bijelo meso, već i uz škampe i losos, a najbolje je što se priprema za manje od 10 minuta.
Umak se priprema od limuna, meda i češnjaka.
Preporuka je koristiti svježi limun, jer se savršeno uklapa u slatkoću meda, navodi The kitchn. Ako vam ipak nije dostupan svjež limun, možete koristiti i sok od limuna, ali je on uglavnom kiseliji od svježeg, te je preporuka koristiti ¼ umjesto ½ šalice.
Sastojci za umak su:
4 češnja češnjaka
4 veća limuna
2 žlice maslinovog ulja
½ šalice meda
¼ žličice soli
¼ žličice crnog papra
Priprema:
Češnjak sitno nasjeckajte, a limune iscijedite. Dobit ćete oko pola šalice soka od limuna. Ipak, ako ostane više soka od limuna, sačuvajte ga za iduću upotrebu.
Maslinovo ulje zagrijte u maloj posudi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i kratko ga propržite, 1-2 minute, dok ne počne mirisati. Dodajte sok od limuna i ½ šalice meda i pustite da proključa.
Gotovo je kada dobijete ujednačenu strukturu i kada se malo zgusne, a to će se dogoditi za 3-4 minute.
Dodajte sol i papar i maknite sa štednjaka kako bi se umak ohladio.
Nakon što se ohladi, umak će se dodatno zgusnuti.
Dodatna prednost ovog umaka je da može stajati, što znači da ćete ga moći pripremiti unaprijed, čuvati u hladnjaku i koristiti tijekom tjedna kada god poželite.