Vaše dijete je iznimno osjetljivo? Ovih pet savjeta morate zapamtiti

Foto: 123RF

ODGOJ hipersenzibilnog djeteta zna biti izuzetno zahtjevan i težak. Vanjskom svijetu takva djeca znaju izgledati dramatična i plačljiva, no ona su sve, samo ne to. Kako ih disciplinirati, a da im pritom ne slomite duh, savjetuje nekoliko različitih stručnjaka.

Postavite granice

"Iako to dugoročno možda neće biti korisno. Budite fleksibilni, ali sigurni da dijete učite kako biti odgovorno. Ako mu previše popuštate, neće biti spremno suočiti se sa stvarnim svijetom", rekla je Amy Morwin, stručnjakinja za disciplinu. 

Izbjegavajte posramljivanje

"Osjetljiva djeca posebno su osjetljiva na posramljivanje. 'Ti si jedno zločesto dijete' ili 'Zašto ne možeš biti dobro dijete' može zvučiti kao blagi ukor, no osjetljivoj djeci takve riječi mogu srušiti svijet", rekla je Rebecca Eanes, autorica knjige o pozitivnom roditeljstvu.

Pokažite, nemojte samo govoriti

"Ako se vaše dijete ponaša loše, pokažite mu djelima što od njega očekujete. Što je mirnije moguće recite mu da prestane raditi to što radi. Zatim počnite raditi točno ono što je dijete radilo. Vjerojatno će pomisliti kako ste smiješni i shvatiti koliko je njegovo ponašanje bilo pretjerano. Zatim pokažite djetetu ispravno ponašanje. Taj čin kojim ćete pokazati ispravno ponašanje umjesto da to ponašanje izgovarate - imat će puno snažniji i značajniji utjecaj", rekla je Amy Kaminsky, stručnjakinja za komunikaciju.

Budite partneri

"Osjetljiva djeca puno bolje reagiraju na zahtjeve ako u vama vide partnera, a ne nekoga tko samo provodi strogoću. Stroga disciplina može izazvati kontraefekt - izljeve bijesa, plač, vikanje itd. Partnerstvo s djetetom uključuje učenje njegovih okidača, izbjegavanje istih i pružanje alata koje dijete može koristiti kada se osjeća preplavljeno osjećajima. Stručne osobe poput psihologa i terapeuta također mogu biti od velike pomoći u ovom procesu", rekao je Maureen Healy, stručnjakinja za roditeljstvo.

Budite suosjećajni

"Kada vaše dijete počne plakati jer se ogrebalo, smirite ga i recite da će proći. Situaciju će pogoršati ako oni u vašem glasu čuju ljutnju ili frustraciju. Možete reći nešto poput 'Znam da boli, ali proći će' ili 'Misliš li da bismo trebali isprati ogrebotinu i staviti led na nju'. Važno je slušati i prihvatiti djetetove emocije čak i ako se ne čine logičnima", rekla je Michele Crouch, urednica časopisa za roditelje.
 



 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.