Više od polovice žena ne može raditi zbog bolnih mjesečnica, pokazuje istraživanje

Foto: Pexels

AKO ste ikada morali uzeti slobodan dan na poslu zbog bolnih mjesečnica, niste jedini. Mnoge žene pate od velike boli i nelagode tijekom tog razdoblja u mjesecu, toliko da ih to ometa u svakodnevnom životu, donosi Mom. Intenzitet bolova uzrokovanih mjesečnicom razlikuju se od osobe do osobe, ali za pojedine žene oni mogu biti iznimno iscrpljujući.

Prema novom istraživanju provedenom na dvije tisuće žena u Americi, čak tri od pet žena morale su uzeti slobodan dan na poslu zbog izuzetno bolnih mjesečnica. Isto tako, studija je pokazala da poslodavci, ali i liječnici njihove bolove često ne shvaćaju ozbiljno.

Naime, 44 posto žena u ovom istraživanju reklo je da liječnici opće prakse ne shvaćaju ozbiljno njihove pritužbe na menstrualne bolove. Još je gore što je 32 posto žena reklo da je njihov liječnik u potpunosti ignorirao njihove zahtjeve za bolovanjem i savjetovao im da uzmu lijek protiv bolova, bez omogućavanja plaćenog dopusta, piše Mom.

Ovu je studiju provela tvrtka Intimina s ciljem da prvenstveno pomognu ženama da otvoreno govore o svojim mjesečnicama i bolnim grčevima, ali i budu glasnije kada je riječ o traženju vlastitih prava.

''Ženama je često previše neugodno govoriti o problemima s kojima se susreću, što nas dovodi do porazne statistike koju možemo vidjeti i u ovoj anketi. Zato im želimo pomoći tako što ćemo ih potaknuti da otvoreno govore o svemu što prolaze, ali i zahtijevaju prava koja im pripadaju'', rekli su autori studije. Ono što je posebno loša vijest jest podatak da u svijetu postoji samo nekoliko zemalja koje su ozakonile plaćeni dopust zbog menstrualnih bolova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.