Danas blagdani ne mogu proći bez ovih proizvoda, ali nisu uvijek bili popularni

Foto: Shutterstock/Promo/lego.com/amazon.de/nikas.hr/brewtiga.hr/armani.com/ nivea.de/lookfantastic.com/lijepa.hr/sephora.fr/

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ADVENTSKE kalendare mnogi koriste za odbrojavanje do Božića, a obično počinju 1. i završavaju 24. prosinca. Imaju vjersko podrijetlo, ali su se razvili u popularnu svjetovnu blagdansku tradiciju. Sastoje se od malih vrata ili džepova s brojevima, a svaki skriva poslasticu ili dar.

No kako je to sve krenulo? Došašće ili advent datira iz četvrtog stoljeća, a slavi ga većina kršćanskih crkava u zapadnoj tradiciji. Četverotjedno razdoblje počinje nedjeljom najbližom blagdanu sv. Andrije apostola (30. studenoga) i traje sljedeće tri nedjelje.

Adventski kalendari imaju korijenje u 19. stoljeću

Kako piše NPR, učenjaci vjeruju da je to razdoblje izvorno bilo sezona pripreme za krštenje novih kršćana na siječanjski blagdan Bogojavljenja. Advent (znači dolazak, op.a.) se postupno povezivao s Kristovim dolaskom, a od srednjeg vijeka izričito je povezan s Božićem.

Adventski kalendari imaju svoje korijene u 19. stoljeću, kada su njemački protestanti počeli poduzimati kreativne korake kako bi obilježili dane koji su prethodili Božiću, poput označavanja kredom na zidovima ili vratima, paljenja svijeća i stavljanja slamki u jaslice. 

Foto: Shutterstock (ova fotografija nema veze s adventskim kalendarima o kojima je riječ u tekstu)

Neke su obitelji svaki dan vješale pobožnu sliku, što je dovelo do stvaranja prvog poznatog ručno rađenog drvenog adventskog kalendara 1851. i drugih ranih božićnih satova i božićnih svijeća u narednim godinama.

Prvi tiskani adventski kalendar izumio je Gerhard Lang

Njemački izdavač Gerhard Lang smatra se izumiteljem tiskanog adventskog kalendara. On je bio inspiriran Gerhardovim sjećanjem iz djetinjstva na svoju mamu, koja je pričvrstila 24 kolačića na karton i dopuštala mu da pojede po jedan svaki dan adventa.

No njegov prvi adventski kalendar nije uključivao kolačiće, već male slike. Prvi tiskani i komercijalni adventski kalendar Lang je proizveo početkom 1900-ih - u suradnji s ilustratorom Ernstom Keplerom - i nastavio je s inovacijama tijekom godina, uključujući stvaranje prvih kalendara s vratima 1920-ih.

Drugi su izdavači slijedili njegov primjer i do 1930-ih vladala je velika potražnja za kalendarima u Njemačkoj. Međutim, stvari su krenule nizbrdo tijekom Drugog svjetskog rata, kada je papir racionaliziran, a Nacistička stranka zabranila tiskanje ilustriranih kalendara.

Tijekom Drugog svjetskog rata nisu se tiskali

Kako piše Vox, kao dio svojih nastojanja da promijeni ime Božića, Treći Reich je kasnije stvorio vlastiti adventski kalendar - koji je uključivao svastike i druge simbole - koji se dijelio majkama i djeci. Na kraju rata, žudeći za normalnošću, tvrtke koje su imale sredstava vratile su se tiskanju tradicionalnih božićnih adventskih kalendara - a vojnici su ih vratili u Europu i SAD.

Kako piše Sky History, nakon rata adventski kalendar doživio je renesansu i prvi put u svojoj povijesti počeo se pojavljivati ​​izvan Njemačke, ponajviše zahvaljujući Richardu Sellmeru iz Stuttgarta (njegova tvrtka i danas proizvodi više od milijun kalendara godišnje u 25 zemalja), koji je 1946. popularizirao tradiciju tiskanja adventskih kalendara s prikazima snježnih, zimskih prizora; motiva koji su definirali estetiku Božića.

Cadbury je počeo proizvoditi čokoladne adventske kalendare 1971.

I na kraju, ostaje jedno pitanje - kada se čokolada počela pojavljivati u adventskim kalendarima? Postoje glasine da su se takvi kalendari pojavili u drugoj polovici 1950-ih, ali nisu zaživjeli.

Čak i kad je Cadbury počeo komercijalno proizvoditi čokoladne adventske kalendare 1971., nitko nije bio pretjerano oduševljen ovom fuzijom svjetlucavog kartona i malih prikaza Djeda Božićnjaka ovjekovječenog u čokoladi.

Trebala su proći još dva desetljeća prije nego što je Cadbury uveo čokoladne adventske kalendare u kontinuiranu proizvodnju, što se čini gotovo apsurdnim kada pomislite koliko čokoladnih adventskih kalendara trenutno ima u trgovinama.

Današnji kalendari sve su kreativniji

U današnje vrijeme tvrtke postaju sve kreativnije kada su u pitanju adventski kalendari, pa iza vratašca nude alkohol, šminku, džemove, nakit, poslastice za ljubimce, kozmetiku, ljute umake, čajeve, svijeće... No postoje i virtualni, koji svaki dan nude nove zagonetke, igre, pjesme i sl.

Marke, također, sve ranije izbacuju i rasprodaju prije prosinca svoje adventske kalendare. Izdvojili smo nekoliko adventskih kalendara ispod, koji su još uvijek na stanju, kojima možete razveseliti sebe ili neku dragu osobu. 

LEGO Harry Potter adventski kalendar, 39.99 eura (301.30 kn)
Nutella adventski kalendar, 56.99 eura (429.39 kn)

 

Dammann Frères adventski kalendar, 27.70 eura (208.71 kn)
Lindor adventski kalendar, 24.99 eura (188.29 kn)
Bonne Maman adventski kalendar, 34.90 eura (262.95 kn)
Pivski adventski kalendar, 59 eura (444.54 kn)
Nivea adventski kalendar, 54.90 eura (413.64 kn)
Garnier adventski kalendar, cijena na sniženju je 29.95 eura (225.66 kn)
OPI adventski kalendar, cijena na sniženju je 56.95 eura (429.09 kn)
Rituals adventski kalendar, 99 eura (745.92 kn)
Yankee Candle adventski kalendari, rozi (cijena na sniženju je 47.90 eura / 360.91 kn), plavi (31.90 eura / 240.35 kn)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.