Inditex, vlasnik Zare, okreće se novom materijalu kod proizvodnje odjeće

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INDITEX, vlasnik Zare, uspostavio je strateško partnerstvo s Ambercycleom, tvrtkom za znanost o materijalima sa sjedištem u Los Angelesu. Kao dio ove suradnje, tvrtka je potpisala trogodišnji ugovor o kupnji značajnog dijela godišnje proizvodnje materijala cycora za više od 70 milijuna eura. U priopćenju se cycora opisuje kao "​​inovativni materijal napravljen od postindustrijskog i post-potrošačkog poliesterskog otpada".

"Ova obveza kupnje bit će ključna za podršku izgradnji Ambercycleove prve komercijalne tvornice za regeneraciju tekstila", dodaje Inditex u priopćenju. Očekuje se da će proizvodnja cycora u novom komercijalnom pogonu tvrtke Ambercycle započeti oko 2025. i bit će uključen u ponudu proizvoda Inditexa tijekom sljedeće tri godine.

Inditex želi da 100% njegovih tekstilnih proizvoda bude izrađeno isključivo od materijala s manjim utjecajem na okoliš do 2030. Kao dio ove obveze, Grupa očekuje da će 25% tekstilnih vlakana biti izrađeno od materijala "sljedeće generacije" koji još ne postoje na industrijskoj razini.

Nova sportska kolekcija djelomično je izrađena od cycora materijala

"Cycora, regenerirani poliester izrađen od tekstila na kraju životnog vijeka, neprimjetno zamjenjuje konvencionalni poliester", smatra Inditex. Kao dio ovog sporazuma, Zara također danas lansira svoju Athleticz kolekciju, prvu u suradnji s Ambercycleom, koja sadrži tehničke komade izrađene od cycora materijala u omjeru od 50 posto. Kolekcija je već dostupna na stranici i možete je vidjeti ovdje

Ova je suradnja dio Inditexovog Sustainability Innovation Huba, inovacijske platforme koja radi zajedno s novoosnovanim poduzećima, akademskim institucijama i tehnološkim centrima na promicanju i skaliranju novih materijala, tehnologija i procesa koji smanjuju utjecaj modnih proizvoda na okoliš i pomažu u kretanju prema održivijem i cirkularnim rješenjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.