Je li Shein prijetnja lokalnim trgovinama?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAKO se maloprodajni lanac brze mode Shein širi na sve više europskih tržišta, europski proizvođači tkanina, odjeće, kožne robe i obuće ovog tjedna pozivaju buduće donositelje politika EU da zaštite 1.5 milijuna radnih mjesta u sektoru od jeftinih proizvoda koji preplavljuju tržište.

Shein gradi bazu dobavljača u još dvije zemlje

Tekstilna, obućarska i kožna industrija u Europi ima kombinirani godišnji promet veći od 200 milijardi eura, piše Reuters. Kako 99% trgovina u ovom sektoru čine mala ili srednja poduzeća, ona su i ranjivija na konkurenciju. Poljsko udruženje za e-trgovinu tvrdi da kineske trgovine poput Sheina ostvaruju nepravednu prednost nad europskim konkurentima, a za sve krive kineske državne subvencije.

"Nije istina da kineske državne subvencije potpomažu Sheinovo poslovanje i globalnu ekspanziju", izjavio je glasnogovornik Sheina. Većina proizvoda koje Shein prodaje proizvedena je u južnoj Kini, ali tvrtka gradi bazu dobavljača u Turskoj i Brazilu.

Shein također radi na poboljšanju svog imidža u Francuskoj, gdje su zakonodavci u donjem domu parlamenta u ožujku odobrili zakon kojim se traže kazne za proizvođače brze mode kako bi se umanjili njihovi negativni učinci na okoliš. Raphael Glucksmann, europarlamentarac koji predvodi listu francuskih socijalista na izborima, zagovornik je zakona i istaknuti borac protiv Sheina.

Shein je pak izjavio da bi takav zakon samo pogoršao kupovnu moć francuskih potrošača.

Trgovci vide problem i u pravilima naplate carine

Prema pravilima Europske unije, pojedinci mogu naručiti pakete vrijednosti ispod 150 eura iz inozemstva bez plaćanja carina. Maloprodajni trgovci u EU sve su kritičniji prema ovom pravilu jer smatraju da pogoduje Sheinu i sličnim online trgovcima.

"Uklanjanje ograničenja za dostavu bez naplate carine trebalo bi biti hitno", rekao je u izjavi u srijedu Kari Luoto, generalni direktor Finske udruge za trgovinu.

Njemačka je pozvala na promjene na razini EU. Njeno glavno maloprodajno udruženje, Handelsverband Deutschland, reklo je da je ministar financija Christian Lindner "dao do znanja da će Njemačka podržati ukidanje ograničenja od 150 eura bez carine na europskoj razini".

Shein kaže da pravilo za oslobođenje od naplate carine za pakete niske vrijednosti nije ključno za njihov uspjeh te da održava niske cijene zahvaljujući svom fleksibilnom opskrbnom lancu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.