Mnogi su opasni: Udruga za potrošače testirala 250 proizvoda iz internetskih trgovina

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE dvije godine šest članova Belgijske udruge za zaštitu potrošača BEUC okupilo se i analiziralo ukupno 250 proizvoda iz internetskih trgovina. Čak dvije trećine proizvoda nisu zadovoljile zakone o sigurnosti EU. Od tada njihovi članovi nastavljaju dokazivati da opasni proizvodi iz internetskih trgovina ugrožavaju potrošače na različite načine. 

"Iako trgovine uklone opasne proizvode na zahtjev, tada je već prekasno jer je često šteta već učinjena i istraživanja pokazuju da se ti proizvodi ponovno pojavljuju u ponudi", piše BEUC u posljednjoj kompilaciji istraživanja o nesigurnim proizvodima iz online trgovina od 2021. do 2022. godine. 

Evo što su sve otkrili u posljednjem istraživanju i koji su se proizvodi, kupljeni u internetskim trgovinama poput Amazona, AliExpressa, eBaya i Wisha, pokazali kao nesigurni za europske potrošače. 

Proizvodi za izbjeljivanje zuba imali su 100 puta više vodikovog peroksida no što je zakonski dozvoljeno

Fotografija je ilustrativna, ovo nije proizvod o kojem je riječ u tekstu

U svibnju 2021. godine britanska potrošačka organizacija Which? testirala je razne izbjeljivače zuba s AliExpressa, Amazona, eBaya i Wisha. Od 36 testiranih proizvoda 21 proizvod sadržavao je nedopuštene količine vodikova peroksida. 

Zakonska granica vodikovog peroksida u proizvodima za izbjeljivanje zuba koji se prodaju u slobodnoj prodaji iznosi 0.1%. Šest testiranih proizvoda sadržavalo je 100 puta više vodikovog peroksida no što je zakonski dozvoljeno. 

Vodikov peroksid je ograničen u proizvodima za izbjeljivanje zuba jer previsoka koncentracija može oštetiti zubnu caklinu. Također, može izazvati iritaciju zubnog mesa, oralne sluznice i preosjetljivost zuba. 

Kozmetici su nedostajale potrebne informacije i sadržavala je štetne kemikalije

Skandinavske potrošačke organizacije Forbrukerrådet, Sveriges Konsumenter i Forbrugerrådet Tænk pregledale su u studenom 2021. godine ukupno 102 kozmetička proizvoda na tržištu koja su bila namijenjena djeci. Otprilike četvrtina kozmetike (26) kupljene u internetskim trgovinama dobila je najnižu od tri moguće ocjene u testu. Dvanaest proizvoda nije imalo navedene sve sastojke, što je prema zakonu obvezno u EU.

Fotografija je ilustrativna, ovo nije proizvod o kojem je riječ u tekstu

Ostali proizvodi sadržavali su parfeme ili kemikalije za koje se sumnja da su endokrini disruptori i mogu uzrokovati alergije. 

U drugom testu, provedenom u srpnju 2021. godine, danska potrošačka organizacija Forbrugerrådet Tænk naišla je na slične probleme. Od 40 kupljenih proizvoda 23 nisu imala naveden popis sastojaka. Među onima koji su imali navedenu listu sastojaka tri su sadržavala kemikalije koje su ilegalne u potrošačkim proizvodima u EU:

  • boja za trepavice koja sadrži toluen-2.5-diamin sulfat, koji je dopušten samo u proizvodima za profesionalnu uporabu
  • boja za obrve koja sadrži pirogalol, koji je zabranjen u kozmetici
  • sjajilo za usne koje sadrži dva parabena koja su zabranjena u kozmetici u EU od 2015. (izobutilparaben i izopropilparaben).

Opasno jaki magneti i opasnosti od gušenja igračkama

U prosincu 2021. godine španjolska organizacija potrošača OCU kupila je 20 igračaka u internetskim trgovinama i otkrila da je njih devet opasno za djecu. Većina rizika povezana je s malim dijelovima koji mogu uzrokovati gušenje ako ih koriste djeca mlađa od tri godine. 

Ti mali dijelovi pronađeni su u raznim igračkama, od lutaka do onih drvenih. Problematična je bila i lutka jednoroga koja je sadržavala ftalate, tvar koja negativno utječe na hormonalni sustav djeteta. Jedna magnetna igra imala je magnete toliko jake da mogu naškoditi djetetu u slučaju da ih proguta. 

Toplomjeri u obliku pištolja su bili netočni ili nisu imali potrebnu oznaku

Fotografija je ilustrativna, ovo nije proizvod o kojem je riječ u tekstu

Britanska potrošačka organizacija Which? kupila je osam infracrvenih toplomjera u internetskim trgovinama u jesen 2021. Tri su se proizvoda pokazala kao jako netočna. Sedam od osam ispitanih termometara nije imalo CE oznaku ili je ona bila nepotpuna, npr. nedostajao je kod koji prikazuje da ga je provjerilo ovlašteno tijelo - što je potrebno za medicinske uređaje. 

Tri toplomjera su pak iskazivala previsoku temperaturu, dovodeći potrošače u zabludu da misle da su bolesni kada nisu. 

Friteza na vrući zrak počela je ispuštati dim prilikom priključenja u struju

Nizozemska organizacija Consumentenbond kupila je na Wishu jednu fritezu na vrući zrak u 2021. godini. Čim su ju prvi put uključili u struju, počela je ispuštati dim. Organizacija je odmah prestala koristiti proizvod. 

Pametni proizvodi sa sigurnosnim problemima

Upravo u vrijeme Crnog petka 2021. britanska organizacija Wich? upozorila je potrošače na pametne proizvode iz online trgovina. Proizvodi poput zvona na vratima, kamere, alarma i tableta koji se povezuju na internet mogu doći s aplikacijama koje imaju neadekvatnu sigurnosnu zaštitu.

Wich? je pronašao 1727 različitih proizvoda koji se prodaju u internetskim trgovinama i kojima se upravlja preko samo četiri aplikacije. Which? je ustvrdio da te aplikacije mogu biti hakirane, a sigurnost lozinke je bila raširen problem.

Autosjedalice za djecu imale su više sigurnosnih propusta

Nizozemska potrošačka organizacija Consumentenbond naručila je dvije dječje autosjedalice izvan EU koje su imale različite probleme. Jedna je bila neka vrsta orme sa strunjačom - ni blizu stvarnom izgledu autosjedalice. Nije omogućavala lak pristup i brzo uklanjanje djeteta iz sjedalice u slučaju nužde.

Drugi proizvod bilo je prijenosno i sklopivo sigurnosno sjedalo za djecu, koje također nije nalikovalo pravoj autosjedalici. Ispitivanje je pokazalo da djeca, posebno mala, vrlo lako mogu izaći iz takvog proizvoda. Oba kupljena proizvoda potrošaču nisu pružila odgovarajuće informacije. 

Protupožarni proizvod je zapravo bio opasan

Njemačka potrošačka organizacija Verbraucherzentrale Bundesverband u radu o problemima s kojima se potrošači suočavaju prilikom kupnje u internetskim trgovinama navela je tri primjera:

  • Potrošač je kupio požarne ljestve koje su bile napravljene od običnog najlona. Izložen vatri, najlon bi se ne samo rastopio nego čak i nastavio gorjeti. Tvrtka je odbila vratiti novac potrošaču, navodeći da je potrošač sam zapalio ljestve.
  • FFP2 maske su imale pogrešan CE broj, imale su miris po kemikalijama i nisu bile pojedinačno pakirane.
  • Potrošač je kupio noćno svjetlo za svog sina. Svjetlo se lako rastavljalo, ostavljajući elektroniku potpuno izloženu. Dijete je pretrpjelo strujni udar i moralo je ići u bolnicu zbog manjih opeklina na prstu.

U prijašnjem testiranju u 2020. godini BEUC je pak otkrio da se razni USB punjači, putni punjači i power bankovi vrlo lako mogu pregrijati ili izazvati strujne udare. U testu od 12 proizvoda u svakoj kategoriji (od ukupno 36), tri od četiri pala su na testu električne sigurnosti. Testirani proizvodi često su bili jeftini i nepoznatih marki ili bez robne marke.

Nadalje, plastične igračke za bebe i djecu kršile su zakonska kemijska ograničenja. 29 igračaka testirano je na ftalate. Čak devet igračaka je prešlo dozvoljenu granicu, a neke su imale i do 200 puta veće količine no što je dopušteno. 

Osim toga, testirali su i alarme za dim i ugljikov monoksid i svih sedam testiranih nije otkrilo smrtonosne količine plina. Četiri od njih su pak bila pretiha. Nijedan od četiri testirana alarma nije detektirao dim od zapaljenog drveta, pamuka ili plastike. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.