Oduševilo nas je uređenje ovog stana u Zagrebu. Spaja sve trendove koje Hrvati vole

Foto: Ena Dragičević/Index/Hana Kajari/Index/privatna arhiva

MIRJANA Mikulec u nedavnom intervjuu otkrila nam je aktualne trendove među Hrvatima po pitanju dizajna interijera. Navela je da su vrlo atraktivni zemljani tonovi, zatim tamnozelena boja te nijanse sive. Tvrdi da su i kuhinjski otoci sve popularniji, kao i koncept otvorenog prostora.

Naišli smo na jedan takav stan koji spaja sve navedeno. U stanu su divno usklađene boje i trendovi, a zanimljiva je i priča mladih vlasnika o načinu i vremenu kupnje same nekretnine.

"Uhvatili smo zadnji vlak"

Mladi par Lucija i Dino otvorili su nam vrata svog doma koji su sami uređivali vrlo vibrantno i moderno, a da pritom nije izgubljen osjećaj topline doma koji ovaj interijer svakako pruža.

"Nakon korone, pretpostavio sam da će biti neki oblik inflacije i da će cijene svega porasti. Razmišljao sam na koji način se boriti protiv toga", govori Dino. Kaže da je proučavao i shvatio da postoji jedan način da ispadneš u plusu, a to je da napraviš što veći dug. "Što je dug veći, a inflacija veća, ustvari je taj dug manji", smatra.

Kaže da je shvatio da najveći dug može napraviti ako uzme stambeni kredit i nakon par mjeseci potrage, našli su ovaj stan. "Na kraju je sve ispalo dobro jer nam rata kredita sad ispada nevjerojatno mala i ovo je stvarno bio pun pogodak", ispričao nam je Dino.

Lucija govori da im je trenutna mjesečna rata stambenog kredita 380 eura, a kredit su uzeli na 30 godina. "To je cijena s uključenim APN-om pa je niža za 100 eura", dodala je. Kaže da je kamatna stopa stambenog kredita 2.09%, s fiksnom ratom na 10 godina. 

Stan su kupili u travnju 2022. godine za 130.100 eura, što je 2246 eura po kvadratu, a kažu da su svjesni da su uhvatili zadnji vlak prije nego što su cijene odletjele u nebo. U renovaciju su uložili dodatne 22 tisuće eura, odnosno ukupno ih je stan koštao 152.100 eura za 56.90 kvadrata, što je 2673 eura po kvadratu. Valja napomenuti da se stan nalazi na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu, u kvartu Srednjaci. 

Rušenje zida za open space i toplu atmosferu

"Oboje smo se složili oko toga da želimo stan koji može podnijeti više ljudi s kojima bismo istovremeno mogli i komunicirati - zato je zid između kuhinje i dnevnog boravka odmah letio van", podijelili su. Kažu da su tako otvorili prostor za komotniju i topliju atmosferu.

Kutnu garnituru kupili su u Emmezeti, a cijena joj je bila 1100 eura. Čekali su ju dva do tri mjeseca. "U trgovini smo imali odmah dostupnu plavu boju, ali smo ipak odlučili pričekati zelenu", kaže Lucija. Zelene garniture trenutno su vrlo in.

Iako je Lucija dizajnirala interijer i odabirala većinu toga, Dino se diči TV-om u dnevnom boravku. Lucija kaže da je njemu bilo jako važno imati TV s Ambilightom zbog kvalitete gledanja filmova jer mu je jako važan doživljaj koji takav TV stvara. "A onda sam se i ja uvjerila u to. Više nema povratka! Prefora stvar", dodala je. 

U pitanju je model Phillips Ambilight TV 65 inch, koji je sa zidnim stalkom koštao 900 eura. Pored se nalaze dvije crne police za knjige, a svaka je koštala 100 eura. TV stalak bio je oko 150 eura, stolić za kavu 30. "Taj namještaj smo uzeli u JYSK-u", rekla je Lucija. Blagovaonica je uređena u nijansama sive, a set stola sa stolcima također je iz JYSK-a. Cijena je bila 600 eura. 

Pločice za pod završile na zidu 

Lucija kaže da su heksagon pločice zamislili prvotno na podu. "Kao fora prijelaz iz kuhinjskog prostora prema ostatku koji je prekriven laminatom", objašnjava. Međutim, majstor im je rekao da nije izvedivo napraviti taj prijelaz bez dodatnih lajsni, a to bi im narušilo dizajn. "Onda smo ih odlučili postaviti na zid", nasmijala se.

Pločice su kupili u Ferotermu, a kaže da je potraga za heksagonima bila baš teška. "Jako slab izbor i nema svaki dućan - barem nije bilo tada kada smo mi uređivali", podijelila je. Ukupna cijena kuhinje sa svim aparatima, pločicama i montažom bila je 3000 eura. Hrvati navodno obožavaju otoke i vrlo su aktualni u dizajnu kuhinja. "Ovo kod nas je poluotok. Pelješac", nasmijao se Dino.

Umjetna trava na balkonu je pun pogodak

"Dino je imao prste u odabiru trave za balkon. Ja sam bila skeptična oko toga", priznala je Lucija. Uložili su 1300 eura za izradu i postavljanje stakla, a radi se o finskom sustavu, odnosno načinu ostakljivanja. "To sam ja gurala", rekla je. 

"Bilo nam je teže pronaći tko će nam to izraditi i postaviti jer nije uobičajen zahtjev", rekla je. Umjetna trava i sav namještaj za balkon bili su ukupno 700 eura, a sve su uzeli u Ikei. Računajući i grube radove, ukupna cijena renovacije balkona bila je oko 3 tisuće eura. "Njega smo zadnjeg renovirali tek godinu dana nakon kupnje stana i uređenja ostatka prostora. Bio je zadnji korak", kažu.

Minimalizam je in

Minimalizam je trenutno u trendu, što se može primijetiti i u Lucijinom uređenju kupaonice i spavaće sobe. Obje prostorije uređene su u svjetlijim nijansama, a dekor je minimalan.

Prije i poslije renovacije

Pomaknite slider za prije i poslije fotke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.