Shein se suočava s tužbom zbog kršenja autorskih prava

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROŠLOG tjedna Shein, trgovac brzom modom, suočio se s tužbom temeljenom na RICO zakonu (Zakon o korumpiranim organizacijama pod utjecajem reketaša). Iako je poznata po prodaji jeftine odjeće, ovaj put tvrtka je postala meta iste vrste tužbe koju vlada koristi za borbu protiv organiziranog kriminala.

U podnesenoj tužbi dizajneri Krista Perry, Larissa Martinez i Jay Baron optužuju Shein za proizvodnju, distribuciju i prodaju točnih kopija svojih kreativnih radova. Kako navodi tužba, Shein je svjesno počinio kazneno kršenje autorskih prava.

Shein je najveći modni trgovac na svijetu s godišnjom prodajom od gotovo 30 milijardi dolara, više nego H&M i Zara zajedno, navodi se u tužbi.

"Nema Coco Chanel ili Yves Saint Laurenta iza carstva Shein. Umjesto toga, postoji misteriozni tehnološki genij, Xu Yangtian zvani Chris Xu, o kojem se gotovo ništa ne zna. Učinio je Shein najboljom svjetskom tvrtkom za proizvodnju odjeće putem visoke tehnologije, a ne visokog dizajna", navodi se u pritužbi pozivajući se na izvršnog direktora tvrtke.

Reagirajući na optužbe, glasnogovornik tvrtke je izjavio da će se braniti od ove tužbe i svih drugih neutemeljenih tužbi.

Shein je više puta bio upleten u kontroverze

Shein je više puta bio upleten u kontroverze, posebno u vezi s optužbama za krađu intelektualnog vlasništva. Osim toga, tvrtka se suočila s kritikama zbog navodnih kršenja radnih prava. 

Prema tužbi, jedna od tužiteljica Krista Perry stvorila je umjetnost koja se u identičnom obliku pojavila na Sheinovoj web stranici. Kad je Perry kontaktirala Shein o korištenju njezine umjetnosti bez odobrenja, zaposlenik tvrtke rekao je da dizajn nije proizvela njihova tvrtka i da je kupljen od lokalnog prodavača.

"U tim slučajevima Shein se brzo ispričava i okrivljuje neimenovanu treću stranu za loše ponašanje", stoji u tužbi.

Cilj tužbe, rekao je odvjetnik tužitelja David Erikson u e-mailu za NBC News, jest zavladati njihovim lošim ponašanjem i zahtijevati od njih da prestanu kopirati američke dizajnere. Dodao je i da bi možda trebali angažirati ljude da pogledaju dizajne koje generira njihov algoritam i usporede ih s dizajnom iz kojeg crpe inspiraciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.