Stiže velika promjena na iPhone

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE će konkurentskim tvrtkama omogućiti da besplatno koriste njihovu NFC tehnologiju plaćanja na iPhoneima. To su tvrtke koje nude usluge mobilnog plaćanja ili druge usluge koje koriste NFC tehnologiju za komunikaciju između uređaja i terminala za plaćanje. To uključuje tvrtke koje razvijaju mobilne novčanike i aplikacije za plaćanje kao što su Google Pay, Samsung Pay i druge.

Apple im dosad nije dozvoljavao korištenje NFC tehnologije na iPhoneima, što je otežavalo njihovu sposobnost konkuriranja Apple Payu. Prema novim pravilima koje je Apple usvojio u skladu s propisima Europske unije, ove tvrtke će moći besplatno koristiti NFC tehnologiju na iPhoneima besplatno deset godina.

Potrošači će imati veći izbor digitalnih novčanika

Dosad Apple nije dozvoljavao konkurenciji korištenje svoje NFC (near-field communication) tehnologije, koja omogućuje komunikaciju telefona s terminalima za plaćanje, što je navelo EU da 2022. upozori Apple da ograničavanje pristupa ovoj tehnologiji predstavlja zlouporabu tržišne moći.

Ovime završava dvogodišnji spor između tehnološkog giganta i Europske komisije oko tehnologije plaćanja. Ova promjena, koju je Apple prvi put predložio u prosincu, znači da će proizvođač pametnih telefona izbjeći kazne u milijardama dolara. Apple više neće isključivati druge mobilne novčanike iz ekosustava iPhonea.

Pristup će biti omogućen najmanje deset godina, a primjenjivat će se samo na korisnike koji žive u Europskoj uniji, kao i Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Za potrošače to znači da će imati širi raspon sigurnih i inovativnih mobilnih novčanika između kojih mogu birati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.