Baka zna: Kovačić mora igrati ako želite novog Bobana!

Ilustracija: Index, sportsport.ba

TURNIR se zakotrljao, Meksiko je sinoć napravio "urbenes" u skupini A i gurnuo Hrvatsku u situaciju da mora računati s dvije pobjede. Prvenstvo je otvorila i BiH, također protiv favorita za naslov, u utakmici prepunoj uzbuđenja i emocija za susjede. Index je stoga danas ugostio Baku Sliškovića, legendu Hajduka i bivšeg izbornika reprezentacije BiH, koji u svojoj analizi kao i uvijek bez dlake na jeziku piše o Sušićevoj Bosni, ali secira i Hrvatsku Nike Kovača. Od kojih je igrača Baka očekivao više i kako Hrvatska mora izgledati ako želi proći skupinu? 

..........................................................................................................................................................................

"Utakmicu Bosne i Hercegovine gledao sam tijekom emisije u tv-studiju u Sarajevu i moram reći da sam taj veliki trenutak za BiH doživio i kao dio svog uspjeha. Ipak sam pet godina vodio reprezentaciju, tu su i danas nosioci igre neki moji igrači, poput Misimovića. Zato je logično da sam doživio jednu satisfakciju nakon što je Safet napravio ono što nama nije uspjelo 2004. i 2006. godine. BiH je konačno na velikom natjecanju, a vi u Hrvatskoj znate koliko to za jednu zemlju znači.

Danas u BiH svi pušu u isto jedro, suludo je razmišljanje da Safet gleda neki drugi interes 

Osjećam i koliko je situacija oko momčadi danas bolja nego nekad, savez stoji iza izbornika i sve njegove ideje sprovodi u djelo. Nekad smo imali tri predsjednika i svatko je vukao na svoju stranu, svojom politikom, za svoje igrače. Bilo je tu raznih interesa jedne druge vrste, ali danas svi pušu u isto jedro.

Safetu su spominjali situaciju s nećakom Tinom Svenom, no dečko u Hajduku igra neloše i izbornik je odlučio pozvati ga. Time su zakinuti neki igrači koji su nosili kvalifikacije, ali svatko ima svoj izbor. Ja ovaj izbor podržavam, Safet nije takav tip koji podilazi pritiscima i sugestijama menadžera ili obitelji. To je suludo razmišljanje. Vjerujem da menadžerima ne podilazi ni Niko Kovač, on je praktički čistokrvni Nijemac.

Čvrsto vjerujem da je ta kvalitetna atmosfera oko Safetove momčadi utjecala i na rezultate BiH. Kad kažem dobar rezultat, onda tu mislim na plasman BiH na Svjetsko prvenstvo. Prvi put u povijesti smo tu, za mene je to ogroman domet. Kada analiziramo utakmicu s Argentinom, najlakše je reći moglo se bolje ili kvalitetnije. No, s druge strane imate Argentinu, momčad punu zvijezda i to na otvaranju turnira. Osobno nisam razočaran, momci su se trudili koliko im je to protivnik dozvolio. Uvijek se može više, ali ja sam uvjeren da će Bosna to napraviti u iduće dvije utakmice.

Bez Misimovića nema ni Džeke 

Svatko ima svoje viđenje susreta s Argentinom, ali prema mojim viđenjima, Safet nije nimalo pogriješio što je krenuo s jednim napadačem. 4-5-1 može ponuditi više nego sustav koji je igrao u kvalifikacijama. Naravno, kada gubite 2:0 mijenjate sve, i sistem i igrače. Mnogi će sada reći, eh, što nismo ovako igrali od početka... To je zavaravanje i nema veze s istinom. 

Veliki je otkriće Bešić, koji je praktički u dvije prijateljske utakmice izborio status prvotimca. Radi se o vrlo kvalitetnom, a možda i polivalentnom igraču koji može dati puno toga i u ofenzivi! Dobili smo u njemu novog Rahimića, mogao bi se razviti u zaista klasnog igrača.

Pjanić je također bio dosta dobar, ali moram reći da sam više očekivao od mog Misimovića. U ovakvim utakmicama očekuje se da pokaže ono što može i zna. NIje imao prostora, dobro su ga čuvali. No, bez njegovih lopti i Džeko je odsječen i to je utjecalo na njegovu lošu igru. Od ostalih i nisam očekivao spektakl, već ono standardno što mogu pružiti i zaista sam zadovoljan! 

"Ono" s Brazilom ste mogli i očekivati 

S druge strane, šokiran sam otvaranjem Hrvatske i Brazila. Mogu samo zamisliti kakav je šok to bio za one najvatrenije navijače, kada je kod mene u Mostaru bilo onako. Ipak, mišljenja sam da je to bilo i za očekivati. Na takve stvari se psihološki treba pripremiti. Niko Kovač je nakon utakmice, ono što se kaže - "pukao". Ne znam je li to bilo namjerno, ali sumnjam. Grubim tonom izrekao je optužbe na račun suca, bio je vruć i ja ga razumijem. No, oni su Brazilci, favoriti, na otvaranju SP-a pred svojim navijačima i idu po naslov. Znao sam da bi ih mogli "gurnuti" ako bude drž' ne daj. Hrvatska je znala i da se mora dobro pomučiti da našteti Brazilu. No, zadovoljan sam borbenošću. Igra je mogla biti bolja, Srna je mogao biti bolji, Modrić je mogao biti bolji, kada govorimo pojedinačno.

Hrvatska mora igrati 20-30 posto bolje 

Kovačić je morao biti bolji, ali ja bih mu dao novu priliku. Nikada u suprotnom nećete dobiti novog Bobana i Prosinečkog, ako to već vidimo u njemu. Onda mali mora i igrati. S druge strane, nema smisla nekoga iz sredine izostavljati ako za to nemate veliku potrebu zbog ozljede ili iscrpljenosti. Hrvatsku čeka težak posao, očekivao sam da će Meksiko uzeti bod s Brazilom, pozitivno su iznenađenje. Veliki sam navijač Hrvatske, međutim, i veliki sam optimist. No, za pobjede nad Kamerunom i Meksikom morate igrati 20-30 posto bolje nego s Brazilom. Vjerujem u vas.

PRATITE I OSTALE INDEXOVE STRUČNE SURADNIKE NA NAŠOJ TEMI! 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.