Dobrodošli u "zemlju nogometa"

Foto: Getty Images / Guliver image 

NE INTERESIRA me što će reći Fifina komisija ili Oko sokolovo, kazneni udarac kakav je dosudio Yuichi Nichimura nisu poklanjali ni Croatiji krajem devedesetih.

U trenucima kada svijet sve više bruji o zavjeri po kojoj Brazil jednostavno mora osvojiti naslov prvaka (u suprotnom će zemlju zahvatiti neviđeni građanski rat), prvog dana svjetskog prvenstva japanski sudac režirao je rijetko viđenu farsu, ne samo dosudivši jedanaesterac bez praktički ikakvog kontakta Lovrena i Freda, već poništivši potpuno regularan gol Perišića. Selecao je Hrvatskoj doslovno bilo na dlanu, tim više ova nepravda peče.

Šteta što Modrić nema golgeterski instinkt 

Da na Corinthians Areni nije bilo 60 tisuća navijača koji su kao curice vrištali svaki put kad bi Neymar dodirnuo loptu, nitko me na svijetu ne bi mogao razuvjeriti da na otvaranju svjetskog prvenstva Brazil nije igrao pravu revijalnu utakmicu. Apsolutnim izostankom bilo kakve agresije, hrvatski veznjaci dobar su se dio susreta mogli su se doslovno šetati protivničkom polovicom, a Luka Modrić imao je toliko prostora da je prava šteta što ne posjeduje nikakav golgeterski instinkt.

Možemo samo nagađati radi li se o strategiji Luisa Felipea Scolarija ili ova brazilska generacija zaista nije za najviše domete, ipak, čini se logičnim prepustiti Hrvatima loptu i napadati ih iz polukontre, umjesto 90 minuta razbijati bunker i potencirati nervozu mladih brazilskih reprezentativaca, odnosno notorno nestrpljive publike. Navedeno je rezultiralo spektakularno tromom i bezidejnom igrom domaće momčadi u trenutku posjeda lopte, međutim istovremeno i vrlo opasnim kontranapadima, iz kojih su uostalom i postigli dva pogotka.

Scolari u prvih 11 ima dvije odvojene momčadi 

Ne znam jeste li primijetili, ali ispostavila se potpuno točnom teza kako reprezentacija Brazila ima dvije sasvim odvojene momčadi unutar prvih jedanaest. Četvorku u obrani i šestorku u ofenzivi, dva nekompaktna i potpuno odvojena svijeta. Jedino se naime na taj način može objasniti zašto ekipa s Marcelom, Thiago Silvom, Davidom Luizom i Danielom Alvesom u posljednjoj liniji te Luizom Gustavom i Paulinhom kao defenzivnim veznjacima otvara protivnicima toliko prostora i dopušta pregršt šansi (identično je bilo i u dvoboju sa Srbijom).

U porazu je gotovo besmisleno tražiti dobre stvari, no vrlo mi je teško osuditi hrvatske reprezentativce nakon svega. Iako je jako indikativan podatak kako je Nichimura u 93 minute svirao samo pet prekršaja momčadi Brazila, ostaje dojam da su Kovačevi igrači mogli i morali bolje. Posljednjih desetak minuta, kada je fensi Neymar panično izbijao loptu pred svojim golom, dokaz su da Hrvatska ima kvalitetu, ali i da je strah bio velika kočnica. S jedne strane razumljivo, a s druge, ovo je bila utakmica kakva se igra jednom u stotinu godina.

Olić najpokretljiviji s 35 godina 

Taktički je međutim hrvatska reprezentacija vrlo dobro stajala i tu se izborniku nema što prigovoriti. Vidi se rukopis njemačke discipline i pokretljivosti. I što je još važnije, "hrvatska lopta" putuje sve brže, filozofija na kojoj je Igor Štimac lomio i slomio zube.

Treba između ostalog istaknuti i neuvjerljiv debi Vrsaljka na mjestu lijevog beka te prilično blijedu partiju Matea Kovačića. Sveukupni dojam ipak najbolje oslikava činjenica da je domala 35-godišnji Ivica Olić bio najpokretljiviji i najrazigraniji pojedinac momčadi.

Brazil je ipak društvo kojem je bitno isključivo pakovanje 

Rezimirat ću na kraju dva tjedna provedena u ovoj južnoameričkoj zemlji. Brazil je apsolutno nespreman dočekao svjetsku smotru i to na svim poljima - društvenom, ekonomskom, turističkom i nogometnom, a večerašnja pobjeda samo je preslika njihovog mentaliteta po kojem je jedino i isključivo bitno pakovanje.

U društvu je to skriveni rasizam o kojem nitko nikada neće reći ni riječi, u ekonomskom smislu šepurenje pred ostatkom svijeta izgradnjom 12 enormnim stadiona, iako je Fifa tražila samo osam, a u turističkom na prvi pogled luksuzne nogometne arene, koje u svojoj utrobi kriju sav fušeraj svijeta i cijeli Jakuševac smeća. Nogometnom dijelu priče svjedoci ste nažalost bili i sami...

Pratite nas na Facebooku i komentirajte suđenje (bez sankcija)

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.