"Evo tko su žene i djeca na koje su padale baklje"

Foto: Ne damo Hajduk

POVODOM rigorozne kazne koju je disciplinski sudac HNL-a Krešimir Vlajčević izrekao splitskom Hajduka zbog nereda na Kantridi, oglasila se inicijativa "Ne damo Hajduk". Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

"Krešimir Vlajčević, u svojim zagorskim krajevima zvani Vlajo, prije pet godina je odrezao kaznu Hajduku u iznosu od 200 tisuća kuna i jednu domaću utakmicu bez nazočnosti publike. Glavni razlog za tako visoku kaznu bili su navodno onih famozni papirni konfeti, na koje su se žalili Dinamovi igrači, zbog zanimljivog saznanja da je papir opasan po život. Objašnjavajući tada tu kaznu, Vlajčević je za Sportske Novosti izjavio: - A tko je kriv, ja ili Udruga? Nismo mi angažirali dotičnu redarsku službu, zna se da je odgovornost isključivo na organizatoru priredbe, na klubu domaćinu! Danas je promijenio ploču, NK Rijeka je kao organizator manje kriva za nerede na stadionu Kantrida, opet je glavni krivac Hajduk. Nije baš jasno kojom logikom, jer je Vlajčevićevo objašnjenje danas glasilo: "Tko je gledao utakmicu, zna zašto je to tako."

Tako neozbiljna izjava je samo dokaz kako se radi o pristranoj kazni, vjerojatno donesenoj po nalogu "odozgo", a sve kako se projekt "velike Rijeke", kao brata blizanca Građanskog nogometnog kluba ne bi prljao nekakvim propustima u organizaciji. Ali, krenimo redom. Prvi propust Rijeke je loš raspored sektora. U utakmici za koju se zna kako je visokog rizika su domaće i gostujuće navijače razdijelili među-zonom od samo nekoliko metara. Na stadion su i Rijekini i Hajdukovi igrači unijeli veliki broj baklji, pri čemu su domaći ipak imali brojniji vatreni arsenal, što je vidljivo na snimkama samog dvoboja. S druge strane, treba kazati kako su domaći navijači na stadion uspjeli unijeti i velike količine kamenja, koje im je služilo za divljačke napade na Hajdukove navijače, među kojima nije bila samo Torcida, već je bilo i maloljetnika u pratnji roditelja.

Nakon zgoditka Hajduka, redari su pustili navijače Rijeke da priđu što bliže Hajdukovoj tribini, nakon čega je uslijedila kanonada kamenja, na koju se odgovorilo bakljama. Naknadno dolazi i do sukoba riječkih navijača s policijom, a bilance ozlijeđenih tu najbolje govore tko je bio najnasilniji - tri navijača Rijeke, četiri policajca i čak šest Hajdukovih navijača. No, sve ovo Vlajčeviću, za kojeg se može kazati da je samo produžena ruka "močvarne vlasti", ništa ne znači. Bitno je kazniti Hajduka s maksimalnom novčanom kaznom, a organizatoru utakmice u inat Hajduku dati dvostruko manju kaznu. Svoje riječi od prije pet godina Vlajčević je danas izokrenuo, jer ipak je prije pet godina organizator bio Hajduk. Unošenje kamenja na stadion očito treba izignorirati, ipak su njima razbijane hajdučke glave. Dvostruka mjerila unutar HNS-ovih i struktura HNL-a nisu nešto pretjerano novo, ali danas je bezobraznost došla do svog vrhunca.

Projekt "velike Rijeke", izdašno je s brojnim igračima potpomognut od strane "velikog vođe" iz Zagreba , i to ne samo igračima Dinama, jer postoji i indicije kako je Osijekov kontigent na Kantridu stigao "via Maksimirska 128". Tako ambicioznom projektu ne trebaju mrlje od nekakve loše organizacije, koja je prošlog vikenda bila na razini kakvog seoskog kluba. Samo je još nedostajala kotlovina kod glavne tribine. Zanimljivo je kako isti dan kad se Krešimir Vlajčević izruguje propisima i zakonima Rijeka "de facto" kupuje utakmicu sa Zmajem iz Blata. Za 240 tisuća kuna, plaćenim putem i boravkom te organiziranim prijevozom za navijače, Rijeka je uspila dobiti domaćinstvo susreta u kojem je bila gost, iako pravila kažu kako ne može biti zamjene domaćinstva u kupu, jer se želi razviti manje sredine. Hajduku je lani ovako što bilo odbijeno, jer pravila ne dopuštaju. Očigledno je da pravila u hrvatskom nogometu ne vrijede jednako za sve.

Svi oni koji „surađuju“ s "Centralom", a s Kvarnera se u zadnje vrijeme time zbilja mogu pohvaliti, nekako prolaze s popustima u tumačenju pravila. A Hajduk je uvijek bio i ostao poligon za testiranje strogoće. Kako vjera u nogometne institucije više ne postoji, pozivamo sve građanske i državne institucije da reagiraju te da se ovaj slučaj procesuira i preko građanskih sudova. Također tražimo da se javno objavi policijski zapisnik s incidenta u Rijeci, kojim bi trebalo biti jasnije tko je tu bio "nejač", a tko "agresori." Ne smije se zaboraviti niti medijsku harangu koja je provedena čak i prije ovog spornog susreta. Lokalni riječki dnevnik tako je tjedan dana prije samog susreta splitske navijače uspoređivao s četnicima, a njihovi napisi nakon utakmice su bili usporedivi s onima srpskog tiska tijekom 1991. godine. Sve je to stvorilo atmosferu u kojoj propisi, pravila i zakoni nisu važni, nego je bitno tko je komu blizak."


NE DAMO HAJDUK

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.