Kako je Dražen pokorio Europu: Jednostavno, on nije znao gubiti

Foto: Real Madrid

NAKON  što smo se prisjetili Draženovih šibenskih dana i njegovog utjecaja u reprezentacijama, u trećem nastavku osvrćemo se na njegov dolazak u Cibonu i ono što je uslijedilo...

Split, Bosna, beogradski rivali Partizan i Crvena Zvezda, te Cibona otimali su se za 19-godišnjeg Dražena. Odlučio se za Cibonu, prevagnulo je to što je zagrebački klub bio prvak, te što je tamo igrao njegov stariji brat Aleksandar, a klupu je vodio Mirko Novosel koji je nudio i mjesto u reprezentaciji.

Prije nego što je zaigrao za Cibonu, nastupio je za Jugoslaviju na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu. Jugoslavija je stigla do polufinala gdje je sa 74:61 poražena od Španjolske, a u borbi za broncu pala je Kanada s 88:82 i tako je Dražen osvojio prvu reprezentativnu medalju.

Šibenčani molili: Nemoj Dražene više

Prva sezona u Zagrebu bila je za pamćenje. Najprije je u debiju svojoj Šibenki zabio 56 koševa. "Nemoj Dražene više" skandirali su navijači njegovog bišveg kluba, ali...

"Ne, nije mi bilo teško. Uspomene su uspomene, ljubav je ljubav, ali na terenu ne poznajem nikoga. I ne priznajem nikoga. Dat ću im opet 56, ako budem u prilici", rekao je Dražen nakon utakmice.

U prvoj sezoni Cibonu je odveo do obrane naslova jugoslovenskog prvaka, jugoslovenskog Kupa i osvajanja Europskog kupa prvaka. Sezonu ranije Cibona je u istom natjecanju izgubila svih deset utakmica, a s maestralnim Draženom uspjela je u finalu srušiti veliki Real Madrid. S 36 poena pregazio je "kraljevski klub" u Ateni i donio Cibosima prvi europski trofej.

112 poena za pamćenje i rekord

Cibona je sljedeću sezonu otvorila u domu sportova protiv ljubljanske Olimpije, koja je zbog administrativne pogreške doputovala s juniorskim sastavom. Dražen je tu priliku iskoristio da sruši rekord Radivoja Koraća, koji je kao igrač OKK Beograd zagrebačkoj Mladosti 1962. godine ubacio 74 koša. Do poluvremena je Dražen Slovencima zabio 67 poena, a na kraju 112.

Aco Petrović se prisjetio kako je došlo do ideje o rušenju Koraćevog rekorda.

"Tu sam sezonu bio u vojsci, pa tako da ne znam točno, ali sjećam se kako su govorili da nekako moraju privući i zaintrigirati publiku da dođe u dvoranu. Tako je i došlo do ideje da Dražen na toj utakmici protiv juniorske momčadi Olimpije pokuša postići rekord i prestići Radivoja Koraća. Bili smo prvaci Europe, strašno jaka momčad, a igrali protiv omladinaca Olimpije, bila je to odlična prilika."

Iste sezone je odigrao nevjerojatnu utakmicu protiv francuskog Limogesa kada je ubacio 10 trica od čega sedam u nizu, a susret je završio s 51 poenom i 10 asistencija.

Cibona je ponovno pokorila Europu, a u finalu je pao Žalgiris predvođen legandarnim Arvydasom Sabonisom. U finalu jugoslovenskog Kupa kaznio je svog starog rivala Bosnu sa 46 poena.

"NBA liga je izazov, ali i opasnost. U Europi sam zvijezda, tamo - tko zna"

Draženove čudesne igre primijetili su i u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je 1986. odabran na NBA draftu od Portland Trail Blazersa. Ipak, odlučio je da je za NBA još uvijek rano.

"Ne znam, nisam siguran. NBA liga je izazov, ali i opasnost. U Europi sam zvijezda, tamo - tko zna", rekao je Dražen, osvojio olimpijsko srebro u Seoulu s Jugolavijom i potpisao za Real.

Uskoro je stigao ponovno u Zagreb. Na jednoj strani Aco i Cibona, na drugoj Dražen i Real...

"Kraj utakmice, Dražen je imao jedan za jedan. Pobjeda Real Madrida s poenom, ili poraz. Kao igrač Cibone i njegov brat, molio sam ga da promaši ta slobodna bacanja: Dražene, molim te promaši, Dražene vama je svejedno, u Madridu će ionako biti kako treba. Dražene, imamo premije, premije za pobjedu....molim te! Samo se nasmijao i ubacio oba koša. Nije znao, jednostavno nije znao gubiti", prisjetio se Aco.

Snaidero je pokazao - spreman je!

"Kraljevski klub" s Draženom 1989. popeo se na europski tron. Nezaboravno finale odigrao je protiv talijanskog Snaidera kojoj je postigao 62 poena i tako izjednačio svoj prethodni rekord u europskim natjecanjima. U prvenstvu je, pak, Real izgubio u finalu od Barcelone. Ipak, osveta Kataloncima stigla je u Kupu kralja gdje je Draženova momčad slavila s 85:81.

Utakmica protiv Snaidera pokazala je - Dražen je spreman za NBA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.