Povijesna senzacija: Kazahstanska "Jugoslavija u malom" izborila Ligu prvaka!

Foto: Twitter

SVA 32 sudionika Lige prvaka u sezoni 2015/16 poznata su nakon posljednjih pet utakmica play-offa za dio natjecanja po skupinama. Bayer, CSKA Moskva, Manchester United i BATE eliminirali su Lazio, Sporting, Club Brugge i Partizan.

> BATE ušutkao Grobare usred Beograda: Partizanu pirova pobjeda tek za Europa Ligu

> Bayer i CSKA do Lige prvaka preokretima preko Lazija i Sportinga

Ali najveća senzacija ne samo ove, nego i nekoliko zadnjih godina, plasman je u grupu kazahstanske Astane, koja je u play-off ušla kao totalni autsajder s mizernim UEFA koeficijentom 3.825 (Dinamov je 24.700) i kao daleko najlošije rangiran klub od osam preostalih u dijelu play-offa Lige prvaka za nacionalne prvake.

Prije tjedan dana smo pisali, ali u ovakvoj prigodi defintivno vrijedi ponoviti: Na zadnjoj prepreci dobila je ciparskog prvaka APOEL, koji je gotovo deset puta veći koeficijent od rivala (35.460) zaslužio tako što je prije tri godine senzacionalno došao do četvrtfinala LP, zatim pretprošle sezone igrao u skupini Europa Lige i tamo osvojio solidnih pet bodova, a prošle sezone je do skupine LP izbacio Dinamovog krvnika Aalborga (i to pobjedom 4:0), nakon čega je u jakoj skupini (Barcelona, PSG, Ajax) uzeo samo jedan bod, ali se nipošto nije osramotio, posebno ne protiv najjačih klubova, jer APOEL-u su nakon minimalnih poraza pljeskali i Nou Camp i Park Prinčeva.

Ali, ove godine u pretkolima Lige prvaka aplauz je rezerviran za Astanu. Nakon što je u 2. pretkolu izbacila favorizirani Maribor, a u 3. pretkolu u neviđenoj drami eliminirala Helsinki pobjedom 4:3 na domaćem terenu i to golom u sudačkoj nadoknadi, iako je gubila 0:2 i imala igrača manje, momčad bugarskog trenera Stanimira Stoilova priredila je novu senzaciju; u prvoj utakmici play-offa LP na svojoj Astana Areni savladala je s 1:0 i APOEL.

Astani, momčadi bez zvijezda, okosnica su igrači "s ovih prostora": srpski golman Nemanja Erić, slovenski branič Branko Ilić, također branič, mostarski Hrvat Marin Aničić, te srpski ofenzivni veznjak Nemanja Maksimović, jedan od junaka prilikom nedavnog osvajanja svjetskog zlata mlade reprezentacije njegove zemlje.

Uzvrat na Cipru još više je protekao u regionalnom duhu, jer domaćine je u vodstvo doveo BiH veznjak Semir Štilić u 60. minuti, a nevjerojatni uspjeh u Nikoziji gostima donosi spomenuti Maksimović pet minuta prije kraja za 1:1.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.