Sarajevo i Željezničar igraju 99. derbi: Pogledajte najbolje utakmice vječitih rivala

SARAJEVO i Željezničar odigrat će 99. gradski derbi na Olimpijskom stadionu Koševo. Uoči utakmice vječitih rivala Željezničar je osigurao naslov prvaka Bosne i Hercegovine, peti u svojoj povijesti. Sarajevo se prije derbija nalazi na trećem mjestu, poziciji koja vodi u Europsku ligu, ali bordo-bijeli još uvijek nisu siguran putnik za Europu budući da još uvijek nisu dobili licencu za europska natjecanja.

Najbolja Željina sezona u povijesti

Željo je odigrao najbolju sezonu u 90 godina dugoj povijesti. Plavi su protutnjali Premijer ligom postavljajući mnoge rekorde. Momčad Amara Osima, kojem je ovo četvrti naslov prvaka sa Željom, bez poraza je u posljednje 32 utakmice, iako početak sezone to nije nagovještavao. Željezničar je u Europskoj ligi izbacio favorizirani Šerif iz Moldavije, a zatim ispao od izraelskog Maccabija. U prvom kolu Široki Brijeg je pobijedio Želju s 2:1, da bi u trećem kolu i Travnik slavio istim rezultatom. Poraz od Travnika je posljednji poraz Plavih s Grbavice ove sezone. Nakon toga Željo je pobijedio sve rivale osim Zrinjskog s kojim je odigrao oba puta neriješeno.

Tri kola prije kraja Željo ima 67 bodova, jedanaest više od Širokobriježana i 15 od Sarajeva. Tih 67 bodova je rekord Premijer lige, a Željini nogometaši postigli su 63 gola, a primili samo dvanaest. Željezničar igra i u finalu Kupa BiH protiv Širokog Brijega, prvu utakmicu dobio je s 1:0 na Grbavici, uzvrat je 16. maja na Pecari.

Sarajevo bez trofeja još od sredine prošlog desetljeća

Sarajevo ne igra loše ove sezone iako zaostaje 15 bodova za prvakom države. Bordo-bijeli su na Koševu pobijedili u deset od trinaest prvenstvenih utakmica, dok su na gostovanjima ostvarili šest pobjeda iz četrnaest utakmica. U kupu su ispali u četvrtfinalu od banjalučkog Borca nakon jedanaesteraca. U Europskom ligi izbacili su švedski Orebro, a zatim se nisu proslavili protiv Sparte iz Praga.

Sarajevo i ovu sezonu završava bez trofeja, posljednji su osvojili još sredinom prošlog desetljeća kada su jedini put u povijesti postali prvaci Bosne i Hercegovine.

Gradski rivali odigrali su 98 prvenstvenih derbija, a Željo ima 30 pobjeda, jednu više od Sarajeva. Derbi na Koševu proteći će bez Željinih Manijaka budući da je u Bosni i Hercegovini na snazi zabrana gostovanja navijačkim grupama.

Donosimo vam pet najzanimljivijih poslijeratnih derbija:

66. sarajevski derbi Željezničar - Sarajevo 1:1

Željezničar se vratio na svoju Grbavicu 2. svibnja 1996. godine. Prvi protivnik bio je gradski rival, a utakmica je završena 1:1. Domaći su poveli preko Bulenda Biščevića u 33. minuti, a za slavlje Hordi zla zabio je Dženan Uščuplić 25 minuta kasnije.

71. sarajevski derbi Željezničar - Sarajevo 1:0

Derbi odigran 05.06.1998. godine navijači oba kluba neće nikada zaboraviti. Na ovoj utakmici odlučivao se prvak Bosne i Hercegovine. Radi regularnosti dovedeni su suci iz Njemačke, prvi put u povijesti sarajevskog derbija. Sarajevo je dominiralo cijelu utakmicu, ali su bordo-bijeli napadači promašivali nemoguće. Sve im se to vratilo u 90. minuti utakmice kada je Hadis Zubanović pobjegao obrani Sarajeva i zabio za pobjedu Želje. Plavi navijači svakog petog lipnja slave Zubandan, dan kad im je Zubanović donio prvi poslijeratni rofej.

77. sarajevski derbi Sarajevo - Željezničar 0:3

Željezničar je 28. travnja 2001. godine ostvario najveću pobjedu na Koševu. Strijelci za Želju bili su Mirsad Bešlija, Samir Muratović i Nermin Fatić. Posebno zanimljiv je prvi pogodak na utakmici kada je Bešlija nakon maestralnog dodavanja Biščevića izazvao sudar dvojice obrambenih nogometaša Sarajeva.

83. sarajevski derbi Željezničar - Sarajevo 2:1

Dan prije 1. svibnja 2004. godine Željezničar je fantastičnim preokretom slavio na Grbavici. Povela je momčad Sarajeva pogotkom Safeta Nadarevića u 6. minuti. Šest minuta igre u drugom poluvremenu trebalo je Đelaludinu Muharemoviću da postigne pogodak za izjednačenje, a zatim je isti igrač u 83. minuti zabio pogodak za slavlje Manijaka.

89. sarajevski derbi Sarajevo - Željezničar 2:1

Sarajevu je trebala pobjeda na derbiju u trci za naslov prvaka, ali nije dobro počelo za bordo-bijelu momčad. Senegalac Boubacar Dialiba doveo je Želju u vodstvo. Ipak momčad Sarajeva je uspjela izjednačiti preko Almira Turkovića, a potom i povesti pogotkom Muamera Kurte koji je poput Muharemovića zabio u 83. minuti derbija. Sarajevo je na kraju sezone osvojilo naslov prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.