Amerikanac ipak nije odbio podjelu zlata u skoku u vis. Evo što se zapravo dogodilo

Foto: EPA

PRIJE tri godine na Olimpijskim igrama u Tokiju Mutaz Barshim i Gianmarco Tamberi dobili su priliku podijeliti zlato u skoku u vis. Nije im trebalo puno da se dogovore pa su predstavnik Katara i predstavnik Italije skočili jedan drugom u zagrljaj i zajedno stali na tron. 

Ista stvar mogla se dogoditi i sada u Parizu. Novozelanđanin Hamish Kerr i Amerikanac Shelby McEwen bili su poravnati na vrhu nakon što su obojica iz prve preskočila 2.36 metara i mogli su podijeliti zlato. Ipak, oni su to odbili pa se krenulo u dodatne skokove kako bi se odlučilo tko će biti olimpijski prvak. Ondje je uspješniji bio Kerr, koji je tako donio zlato Novom Zelandu.

Mislilo se da je Amerikanac odbio podijeliti zlato. Na kraju je otkrivena prava istina

Iako su prve informacije govorile da je McEwen odbio podijeliti zlato, on i Kerr su kasnije potvrdili da su se složili da neće biti podjele. "Razgovarali smo jedan s drugim, a on je predložio da skačemo za zlato. Ja sam bio u potpunosti za to. On je to prvi predložio, a ja sam se složio. U jednom trenutku sam postao umoran i možda bih ipak prihvatio podjelu, ali poštivao sam dogovor", rekao je McEwen na kraju dana.

Kerr je pak izjavio: "Bio je to poseban trenutak za skok u vis. Fora je pisati povijest na drugačiji način. Ja bih bio ponosan da sam završio drugi nakon dodatnih skokova - vjerojatno ponosniji nego da sam podijelio zlato, znajući da se to već dogodilo. To je za mene bilo najvažnije, pokušati ispisati povijest na drugačiji način."

Jedan od mogućih razloga za odbijanje podjele jest i financijske prirode, s obzirom na to da Međunarodni atletski savez od ovih Igara dodjeljuje nagradu od 50 tisuća dolara svim osvajačima zlatne medalje. Da su podijelili zlato, Kerr i McEwen morali bi podijeliti i nagradu. Amerikanac je potvrdio da je razmišljao i o tome. "Imam obitelj koju moram prehraniti", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.