ANKETA Četiri puta je odbio Hrvatsku. Treba li ga više uopće zvati u reprezentaciju?

Foto: Sime Zelic/Pixsell

HRVATSKA košarkaška reprezentacija od 2. do 7. srpnja u grčkom Pireju igrat će kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koje će se od 26. srpnja do 11. kolovoza održati u Parizu. Hrvatski izbornik Josip Sesar objavio je popis 17 igrača koji će u skupini A igrati protiv Slovenije i Novog Zelanda. Uslijedit će križanje sa skupinom B u kojoj su Egipat, Grčka, Dominikanska Republika, a samo će pobjednik toga mini turnira izboriti nastup na Olimpijskim igrama.

Izbornik Josip Sesar je poručio kako će se uskoro, na pripremama u Opatiji, reprezentaciji pridružiti Dario Šarić i Ivica Zubac, koji zbog NBA pravila ne mogu participirati u treninzima do 17. lipnja. No, na spisku još jednom nema igrača Zadra i dvostrukog MVP-ja lige Luke Božića. 

U razgovoru za Sportski kod, Sesar je otkrio razlog: “Razgovarao sam s Lukom, koji je izrazio želju da preskoči ove kvalifikacije. Rekao je da je umoran od naporne i duge sezone i da se želi dobro odmoriti.” S obzirom na to da Božić već ima bogatu povijest odbijanja reprezentacije, postavlja se pitanje treba li ga uopće više zvati u reprezentaciju.

Zbog Ace se naljutio i već treći put odbija poziv 

Zvijezda Zadra se već treći put nije pojavila na reprezentativnoj akciji za koju je dobila poziv. Prva situacija se dogodila u veljači prošle godine kad je tadašnji izbornik Hrvatske Aco Petrović navodno nazvao Božića i pitao ga je li voljan igrati za reprezentaciju. Božić je pristao, prihvatio je poziv, no nakon desetak dana njegovog imena nije bilo na popisu pa se igrač Zadra naljutio.

"Nisam ništa zamjerio, ali mislim da me nije trebao naknadno zvati", rekao je Božić prošlog ožujka u intervjuu za Index. "Ako se ne uklapam, zašto da dolazim i kvarim kemiju? U budućnosti, ako budem zdrav i potreban, tu sam da se odazovem i dam sve od sebe. Ako mogu pomoći, super, ako ne, ne ljutim se."

Od tada se više nikad nije odazivao u reprezentaciju. Božića nije bilo ni u Istanbulu kad je pod Sesarom Hrvatska izborila dodatne kvalifikacije za Pariz. U veljači je Hrvatska odigrala dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2025. protiv Cipra i Francuske. Božića nije bilo jer je, kako je objasnio, imao zakazanu operaciju umnjaka. Sad je poručio da je umoran. 

Spahija pozvao Božića da se odazove

U nedavnom intervjuu za Index Neven Spahija je jasno rekao da mu nije jasno zbog čega Božić bojkotira nacionalnu vrstu. Slavni trener je podvukao da igrač Zadra samo šteti sebi i svojoj karijeri. 

Koliko ja znam, on ne želi igrati za reprezentaciju. Ne poznajem ga osobno, ali on mora reći zbog čega je tako. Vidim da su mu brojke sjajne u ABA ligi, no što te brojke znače za neki viši nivo, ne mogu reći jer se treba taj viši nivo igrati da bismo dobili pravu sliku.

Moj savjet mu je da se odazove u reprezentaciju. To što je netko nekad dao neku izjavu da se ne uklapa u igru reprezentacije... Ja se nešto takvo nikad ne bih usudio reći. Njegove brojke govore sve i, ako dobije poziv, treba doći i dokazati da mu je tu mjesto i pokazati svima da jednako dobro može igrati za reprezentaciju kao što igra i za Zadar.

Nema nikakve potrebe sakatiti svoju karijeru odbijanjem reprezentacije. Nedavno sam pročitao da je Valencia zainteresirana. Ako je to istina, onda to pokazuje da netko vjeruje da može igrati na višem nivou. Da sam na njegovom mjestu, odazvao bih se i dokazao da imam potrebnu kvalitetu.

U krajnjoj liniji, uvijek se može pogriješiti. Nedavno je Dončić nakon koša reagirao na Divca jer ga nije izabrao u Kingse. Nije Divac to napravio jer ima nešto protiv Luke, nego jer je tada mislio da je netko bolji. Greške i krive procjene su dio sporta.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.