Video: Samo je Raich izgubio više od Ivice

UMJESTO spektakla, posljednja točka skijaškog cirkusa ponudila je - kamilicu. Benjamin Raich nije uspio završiti stvar; olimpijski i svjetski slalomski prvak izletio je sa staze nakon dvadeset sekundi i utrka za naslov grubo je okončana. Još jučer 31-godišnji je Austrijanac izgledao jače od svih drugih u završnici sezone, kada je ostao nedodirljiv u veleslalomu. U posljednju utrku ušao je kao glavni favorit, vodećeg Svindala svi su otpisali.

No, Raich je naprasno zaključio skijašku godinu, a Svindal je pokupio svoj drugi veliki kristalni globus. Norvežanin je također izletio sa staze, i zato je njegova pobjeda izgledala nekako tiha. Ali ona je definitivno velika. Njegov se trijumf u spustu prije dva dana pokazao većom pobjedom od Raichove u veleslalomu, kada je pokazao za klasu bolje skijanje od ostatka karavane.

Povratak skijanju nakon stravične ozljede

Svindal je spust, s druge strane, odradio pod temperaturom, ali je to zadržao za sebe, kako mu ne bi spočitavali posezanje za alibijima. Svindal je, sjetiti ćete se, propustio čitavu prošlu sezonu zbog posljedica teškog pada na treningu u Beaver Creeku pred kraj 2007. godine. Potrgao je prepone, rebra, natukao prsni koš, razbio glavu...

Brutalna scena obišla je svijet, a Svindal se vratio, simbolično, nakon godinu dana u Beaver Creeku, pobjedama u spustu i superG-u.

Raichov deja-vu

Puno je simbolike u odnosu Raicha i Svindala. Austrijancu bi ovaj poraz mogao biti posebno bolan, iako je on jedan od onih koji su skijanje oduvijek doživljavali kao zabavu. No, u Areu se danas dogodio deja vu, jer Raich je 2007. godine u utrci za veliki kristal ostao 13 bodova iza Svindala. Bila je to tada nepojmljivo mala razlika, a rekord su oborili upravo oni, današnjom utrkom u Areu. Nikada, naime, od 1991. godine i uvođenja aktualnog sustava natjecanja pobjednika nije odlučila manja bodova razlika između skijaša. Svega dva boda. Raich je izgubio i bitku za mali, veleslalomski globusom gdje je trijumfirao Didier Cuche.

"Imao sam dobru sezonu, ali imao je i Aksel. Bio je hrabar, vratio se nakon jako teške ozljede i moram mu čestitati."; rekao je Raich.

Ivica nije izdržao

Na kraju će ispasti da je Kostelić tek malo zakuhao borbu za veliki globus, no odmah u startu bitno je naglasiti da je ozljeda stigla u najgorem trenutku, te da uoči sezone nitko nije očekivao ovakav njegov uzlet. Dugo se zajedno s Raichom držao na prvom mjestu, ali za razliku od Austrijanca,on jednostavno nije mogao bolje. Bio je nerealno očekivati da može preživjeti Are bez bodova, brze discipline i prednost konkurencije. Toliko sreće nije mogao imati. No, slalom je nudio sve, a Ivica nije uzeo ništa. Unatoč sezoni koja je obećavala, ipak će nakon Raicha, biti najveći gubitnik.

Gipsov plan bio je da za dvije godine dovede Ivicu do velikog kristala. Sljedeća sezona morat će ponuditi bolje izvedbe u brzim disciplinama, za Ivicu još ima vremena.

Dea Redžić
Foto:AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.