Bel je sudio kraj utakmice Dinama i Rijeke minutu prije isteka nadoknade?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DANAS su dosta pozornosti uslijed afere s curenjem snimaka iz VAR sobe dobile snimke s nedavnog derbija Dinama i Rijeke u Maksimiru. U fokusu javnosti bilo je psovanje glavnog suca Darija Bela i situacija kada je netko od sudaca strijelca pobjedničkog gola Dinama Frana Brodića nazvao "debelim". 

Psovke nakon gola Rijeke

Bel je žestoko psovao u prvom dijelu kada je pri rezultatu 0:0 dosudio faul za Rijeku. Igrači i klupa Dinama bunili su se tvrdeći da je bio prekšaj, ali za njih, no Bel je ostao pri odluci. Nakon centaršuta iz slobodnog udarca Mirko Marić glavom je zabio za vodstvo Rijeke 1:0. Bel je priznao gol i pokazao na centar.

Snimka koja je dospjela u javnost otkriva kako je u to vrijeme tekla konverzacija između glavnog suca Bela i VAR sobe, u kojoj su bili Igor Pajač i Ivan Mihalj. Nejasno je tko od njih govori koju rečenicu od onih što slijede, ali činjenica je da jedan glas postavi dva pitanja, a da Bel na to saspe salvu psovki:

"Zaleđe? Potencijalno zaleđe?"

"Igraj, to je gol. Nema faula. Jebo ti bog majku u pičku. Jebo ti bog majku usranu, ti jebo bog majku..."

Bel se očitovao o psovanju

HNS je kasnije objavio Belovu izjavu, u kojoj objašnjava što se dogodilo. "Nakon što sam donio odluku o prekršaju igrača Dinama, pomoćni sudac signalizirao mi je da se radi prekršaju igrača Rijeke. Nažalost, u tom trenutku sam već donio pogrešnu odluku koju prema protokolu ne mogu više promijeniti.

Stoga sam žestoko reagirao prema samome sebi te se u komunikaciji čuju te neprimjerene riječi nakon postignutog gola Rijeke jer sam bio svjestan da je moja pogrešna procjena rezultirala pogotkom, te sam bio razočaran takvim propustom. Razumijem da se radi o neprimjerenim riječima, zbog čega mi je žao te se ispričavam javnosti zbog loše poruke koju takav rječnik šalje. No, radi se o komunikaciji koja ne bi smjela biti javna i nadam se da šira javnost razumije da u visoko stresnim situacijama pobjegnu takve riječi.

Sudačku karijeru gradim na poštovanju koje imam prema svakom klubu i igraču, što vjerujem da mogu potvrditi i igrači i osoblje HNK Rijeka, kao i svakog drugog kluba. Stoga mi je žao ako je bilo tko doživio moje riječi drugačije jer sam ih uputio isključivo sebi zbog pogrešno dosuđenog prekršaja koji je rezultirao pogotkom. Drago mi je što pogreška nije imala rezultatske posljedice s obzirom na to da pogodak nije priznat zbog zaleđa."

Prerano sviran kraj? 

Međutim, sada je u fokusu još jedna sudačka odluka s ove utakmice. Naime, Bel je utakmicu na kraju produžio za četiri minute, a penal za Dinamo dosuđen je kad je na semaforu bilo 93:03, odnosno gotovo cijelu minutu do kraja. Usprkos tome, nakon Brodićevog gola iz penala Rijeka nije dobila priliku za napad, već je Bel odmah svirao kraj.

Bel je najprije pitao pomoćnike o proteklom vremenu njegove nadoknade i dobio odgovor: "Sve je isteklo, sviraj kraj."

"Ma ništa, gotovo je. Isteklo je prije 15 minuta", govori zatim Bel nekom od igrača na terenu, a potom požuruje  Dinamove nogometaše da se vrate na svoju polovicu. "Ajde, ljubavi, prijeđi preko. Ajde, ti si tek ušao. Brodiću, dobit ćeš karton, ajde prijeđi preko", govori Bel i zatim svira kraj.

 KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SNIMKU

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.