Bio je jedan od najboljih na svijetu. Odlučio je otići za lovom i sad Hrvatska pati

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HRVATSKA reprezentacija ne ovisi sama o sebi u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo, nakon što je u listopadu izgubila u utakmicama protiv Turske (0:1 u Osijeku) i Walesa (1:2 u Cardiffu). Hrvatska je trenutačno trećeplasirana u kvalifikacijskoj grupi D, što znači da joj prijete dodatne kvalifikacije za plasman na Euru. Isto tako, Hrvatska i dalje može biti osvajač skupine.

Lista igrača koji su podbacili u ključnom ciklusu je poprilično velika. Iako je pažnja javnosti uglavnom usmjerena na igrače koji u posljednjih godinu i pol dana nisu standardni prvotimci (ili nisu ni pozvani) poput Muse, Belje, Barišića ili Brekala, podbacili su i oni koji su tu stalno i koji su netko u koje navijači i struka beskompromisno vjeruju. Jedan od njih je i Marcelo Brozović.

Grozna utakmica protiv Walesa

Protiv Walesa je Brozović bio jedan od najgorih igrača na terenu. Veći dio utakmice se činilo kako je proveo na ničijoj zemlji i tražio poziciju u kojoj može nešto napraviti, ali mu to nikako nije polazilo za rukom.

I dalje je imao jako često loptu u svojim nogama, ali to je uglavnom bilo u neaktivnim zonama i nismo vidjeli gotovo nijedno dodavanje koje bi probilo suparničke linije. Za razliku od Modrića ili Kovačića koji su na sebi stalno imali flaster, Brozović je imao kudikamo više vremena.

Puno bolju partiju nije imao ni protiv Turske. Jasno je da je većinom riječ o momčadskim, sustavnim problemima, ali je činjenica da je Brozović prije uz slične probleme mogao naći način kako da utječe na utakmicu.

Hrvatskoj treba zbog obrane, a nikad nije bila propusnija

No, puno važnije za Hrvatsku je njegov doprinos u defenzivi s obzirom na to da je ključan za obrambenu stabilnost ekipe i balans, a u toj ulozi je u Interu postao jedan od najboljih zadnjih veznih na svijetu.

Hrvatska dugo nije bila ranjivija. Turska i Wales su u prvih sat vremena utakmica protiv Hrvatske redali šanse kao na traci, a Brozović nije uspijevao na vrijeme zatvoriti rupe koje mu prije nisu predstavljale ovakav problem.

Momčad je u obje utakmice imala velikih problema s dugim loptama i obranom tranzicije i imala je sreće što su protivnici do 60. minute vodili samo jednim golom razlike. To je otvorilo i prozor u budućnost u kojoj bi Hrvatska mogla imati velikih problema za pronalazak zamjene za Brozovića.

Iako je Modrić najbolji igrač i vođa generacije, dojam je da je Epic Brozo jedini igrač za kojeg Hrvatska nema zamjenu, čak ni na vidiku. Nijedan zadnji vezni koji bi ga mogao zamijeniti nije ni izbliza toliko svestran.

Je li stvar o prelasku u Saudijsku Arabiju ili samo privremeni pad?

Na društvenim mrežama su navijači ogorčeni na igru reprezentacije u posljednjem ciklusu. U analizi zašto je momčad tako izgledala spominju se objektivne okolnosti poput izostanaka ili manje minutaže u klubovima za neke igrače.

Za Brozovića se uglavnom špekulira da su njegove partije uzrokovane odlaskom u saudijsku ligu. Ona je narasla, Brozović je tamo standardan igrač i prema ocjenama jedan od boljih veznjaka, ali pritisak i očekivanja, a onda i fokus na Bliskom istoku ne mogu se usporediti s Europom.

Hrvatskoj sad slijede dvije lakše utakmice u zadnjem kvalifikacijskom ciklusu. No već će bliža budućnost otkriti je li reprezentacija na velikom gubitku zato što joj je jedan od najboljih igrača otišao u Saudijsku Arabiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.