KOŠARKA

Bio je vrlo dobar NBA igrač, potom nadrogirani beskućnik. Vraća se košarci

Foto: EPA

PROŠLO je deset godina otkako je Delonte West posljednji put igrao u NBA ligi. Uslijedile su godine u kojima je uništavao svoj život drogom i alkoholom, od milijunaša koji je igrao s LeBronom Jamesom postao je beskućnik i propalica, a navodilo se da ima velikih psihičkih problema. Sad se pokušava vratiti košarci.

West je proteklih godina punio medije autodestruktivnim ponašanjem, a prije dvije godine dotaknuo je novo dno. Internetom su počele kružiti dvije snimke. Na jednoj se vidi kako ga netko nasred ceste udara rukama i nogama, a na drugoj sjedi na pločniku, bez majice, s lisicama na rukama vezanima iza leđa. Djelovao je rastrojeno i uz vikanje i psovanje objašnjavao kako je taj tip na njega potegnuo pištolj, iako to nitko nije mogao potvrditi.

Prije pet mjeseci pojavila se još jedna. Na njoj se vidi kako upućuje homofobne uvrede na račun policije te tvrdi da je Isus Krist i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. "Ja sam bio bolji od LeBrona Jamesa i bolji od Michaela Jordana, ja sam najbolji crnac u povijesti koji se bavio nekim sportom", govorio je.

Spasio ga vlasnik Mavericksa

Ruku spasa pružio mu je vlasnik Dallasa Mark Cuban. Maknuo ga je s ulice, smjestio u hotel i ponudio da će mu platiti odlazak u komunu. Novi korak u pravom smjeru dogodio se ovog vikenda. West je odradio probu za koju se nada da će ga dovesti na izbor igrača za draft Big3 lige, a onda i u nju.

Bio je izbor prve runde drafta 2004. godine, a najviše ga se pamti po dvije i pol sezone u Cleveland Cavaliersima, u kojima je ganjao naslov prvaka, rame uz rame s LeBronom Jamesom, kao jedan od njegovih najpouzdanijih suboraca. Te 2008. godine, kad je trejdom iz ondašnjih Seattle SuperSonicsa završio u Cavsima, dijagnosticiran mu je bipolarni poremećaj.

West je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, pored Clevelanda (2007. - 2010.), igrao i za Boston (2004. - 2007. i 2010. - 2011.), Seattle (2007.) i Dallas (2011. - 2012.). Prosječno je postizao 9.7 poena kroz gotovo 450 utakmica osnovnog dijela lige.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.