Bišćan: Situacija s toliko klinaca u momčadi nije normalna za klub kao što je Dinamo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DINAMO u subotu u 19:10 na Maksimiru protiv Slavena igra susret 29. kola SuperSport HNL-a. Momčad Igora Bišćana prekinula je krizu prošlog vikenda u Kranjčevićevoj pobjedom protiv Lokomotive 2:1 i povećala prednost nad Hajdukom na devet bodova. Igor Bišćan najavio je utakmicu na press-konferenciji u Maksimiru.

"Svaka utakmica do kraja prvenstva je jako važna, svaki bod bitan, a zna se koji je naš cilj. U tom kontekstu Slaven doživljavamo jako ozbiljno jer su čvrsti i organizirani, primaju malo golova i jako je teško igrati protiv njih. Trener Zekić je dobro posložio tu momčad za hrvatske standarde", rekao je Bišćan u uvodu i dodao:

"Proveli smo tjedan dana skupa, što će nam pomoći i vjerujem da će se to vidjeti na terenu. Neće biti lagano niti to očekujemo ni sutra niti do kraja prvenstva. Mi nismo u situaciji da možemo bilo koga olako shvatiti. Očekujem da budemo maksimalno ozbiljni."

Kakva je situacija s ozljedama?

Čekam doktora da me obavijesti o onima koji nisu trenirali u zadnje vrijeme, imali su neku crijevnu virozu. Preskakali su neke treninge pa se uključivali. Ne bih o imenima, ali ako se ništa nije pogoršalo noćas, onda bismo trebali imati sve na raspolaganju. Petković i Theophile ne. Petković će se priključiti početkom idućeg tjedna, a Theophile će malo duže pauzirati.

Tjedan dana ste tu. Je li vas iznenadio kratak kadar?

O tome se dosta pisalo i pričalo i to nije bilo uobičajeno prije u Dinamu i nije idealna situacija bez obzira na bodovnu razliku koja nam daje neku sigurnost. Ne volim kad se ekipa mora previše oslanjati na mlade igrače. Njih treba uvoditi postepeno, a ja se nadam da ćemo s ovim kadrom do kraja uspjeti izgurati i da će mladi igrači pozitivno reagirati na treninge i zahtjeve.

Ako ćemo gledati pozitivno, neki mladi igrači će dobiti šansu koju sasvim sigurno ne bi dobili u okolnostima prije. Uostalom, dobili su i u Kranjčevićevoj. Mali Topić se priključio momčadi večer prije utakmice s Lokomotivom, priključit ćemo još neke mlade igrače, a već smo dodali Živkovića i Šakotu.

Treba ih uvesti u momčad i dati im do znanja da će se na njih morati računati u teškim situacijama, ali tako se postaje igrač. Tko ima kvalitetu i tko to može podnijeti će napraviti iskorak u karijeri. 

Koliko su važna produljenja ugovora nekih igrača?

To su sve dečki koji imaju kvalitetu biti ovdje i od kojih očekujemo ozbiljne stvari i meni je kao treneru to dobra vijest, a vjerujem i klubu. To je zalog za kvalitetu u budućnosti.

Povratak Oršića?

Da li ima šanse, ne znam, ali moj stav je jasan. On je sa svim onim što je dao klubu uvijek dobrodošao.

S Friganom ste radili u mladoj reprezentaciji, a piše se da ga želi i Dinamo. Kakav je vaš komentar?

Ne bih o igračima drugih klubova. Kad dođe vrijeme za to, možemo konkretnije o tome.

Kakve promjene možemo očekivati u igri?

Nećemo odstupiti od onoga kako smo igrali u Kranjčevićevoj. Očekujem da ćemo duže moći igrati na top nivou i ne treba bježati od činjenice da bismo trebali biti bolji nego u Kranjčevićevoj, ali s obzirom na okolnosti su dečki dali maksimum. Vjerujem da ćemo s nešto manjim teretom na leđima ući u tu utakmicu. Dodatno smo se zbližili u ovih tjedan dana.

Dinamo ne izgleda najbolje fizički, a u zadnje vrijeme primao je dosta golova u završnici. Kako to popraviti?

Nešto previše raditi na tome nema puno smisla iz dva razloga. Prvi je da novi trener s nekim velikim fizičkim zahtjevima može samo povećati broj ozljeda. Drugo, ta utakmica u Kranjčevićevoj, dečki su dali sve od sebe. Bila je ekstreman napor, ali i to povećava kapacitete, idealno je opterećenje i imali smo sad tjedan dana da to malo sjedne i fizički bismo se trebali osjećati bolje.

Što se tiče tih situacija u zadnjim minutama, nije jednostavno. Nemaš preveliko vodstvo u utakmici, nesvjesno se povučeš, nemaš hrabrost da izađeš ranije i onda svaka lopta koja uđe u šesnaesterac ti malo utjera strah.

Bojiš se kontakta, VAR-a, nečeg nepredvidivog i to kad se zbroji djeluje da nisi dovoljno odlučan da to obraniš i da utakmicu u miru privedeš kraju. To mora biti drukčije jer je jako teško strepiti do zadnje sekunde jer ćeš prije ili poslije platiti cijenu kao što smo skoro platili mi u Kranjčevićevoj.

Koliko vi uz ovaj finiš sezone uspijevate gledati prema ljetu i potencijalnim pojačanjima?

Ma ne. Ja se isključivo koncentriram na rad u momčadi i na sljedeći trening i utakmicu. Ja sam tek tjedan dana ovdje, ozbiljni ciljevi su ispred nas i sigurno da će se o tome razmišljati kad dođe vrijeme.

Kakve su emocije nakon svega u Kranjčevićevoj?

Bila je pozitivna trema prije Kranjčevićeve, prije te utakmice, i sve što se događalo je bilo dosta emotivno za mene. Nisam očekivao onakvu podršku i hvala navijačima u moje i u ime momčadi. Trebalo nam je to.

Nakon što smo primili gol trebala nam je podrška i digli su nas. Određene zasluge pripadaju i navijačima sa svih tribina u Kranjčevićevoj. Puno je bilo pozitivne energije, čak i kad smo gubili. Nadam se da će tako biti i sutra i da ćemo im mi vratiti i protiv Slavena.

Ivanušeca dugo nije bilo, ali se odlično vratio. Vidite li ga kao veznog ili samo kao krilnog igrača?

Prije svega ga vidim kao vrhunskog igrača koji je predodređen za puno viši nivo nego što je HNL. Mi ga možemo koristiti na par pozicija. On je igrač koji radi razliku i ja s njim imam jako pozitivna iskustva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.