Bjelica o Hrvatu kupljenom za 11 milijuna eura: Nitko nije očekivao takav transfer

Foto: Profimedia, EPA

POLJSKA i Hrvatska od 20:45 na Nacionalnom stadionu u Varšavi igraju utakmicu četvrtog kola skupine 1 elitnog ranga Lige nacija. Momčad izbornika Zlatka Dalić u ovaj susret ulazi kao druga u skupini sa šest bodova, odnosno nakon pobjede nad Škotskom (2:1). Poljaci su protekli vikend izgubili od Portugala (1:3) i tako ostali na tri boda. Prema trenutačnom poretku, Hrvatska bi prošla u play-off, dok bi Poljska išla u doigravanje za ostanak u elitnom rangu Lige nacija.

Poljski TVP Sport uoči utakmice Poljaka i Hrvata kontaktirao je Nenada Bjelicu, trenutačno trenera Dinama koji je od 2016. do 2018. godine vodio 78 utakmica Lecha iz Poznanja. Poljski novinar naveo je Marca Pašalića kao jedinog igrača koji je, uz dinamovce Martina Baturinu, Brunu Petkovića, Petra Sučića i Marka Pjacu, pozvan iz klubova koji se natječu u SuperSport HNL-u.

Na pitanje zašto Dalić ne pozove više igrača iz hrvatskog prvenstva, Bjelica je odgovorio: "Imamo jako puno dobrih igrača u europskim ligama. Slično je s Poljskom. Izbornik Probierz također ne slaže sastav pozivanjem igrača iz Ekstraklase.

Obično uzmeš dva-tri igrača iz vlastite lige. Kod nas je gotovo identično. Sada imamo četvoricu igrača Dinama, plus Pašalić iz RIjeke. Puno Hrvata igra u Njemačkoj, Španjolskoj ili Engleskoj. Oni su temelj momčadi."

"Modrić je fenomen"

Među ostalim, Bjelica je u odgovorima na pitanja istaknuo Igora Matanovića, Petra i Luku Sučića te Martina Baturinu koji bi mogli igrati za hrvatsku U-21 reprezentaciju, ali su dio A selekcije. Poručio je da je nacija bila tužna nakon ispadanja Hrvatske u grupnoj fazi ovogodišnjeg Europskog prvenstva, ali smatra i da je trenutačna Dalićeva momčad ponovno iznimno jaka.

Poljaci su trenera Dinama pitali i o Luki Modriću (39). "Ne možete računati na njegov slabiji nastup jer igra kao da ima 30 godina. Jako je motiviran, voli igrati za reprezentaciju. Mislim da će biti u njoj još barem jednu godinu.

Ekstremno je važan, u njega se ugledaju svi mladi igrači. Luka je fenomen. U njegovim bi godinama mogao igrati u Saudijskoj Arabiji ili Kataru, no puno govori to što i dalje igra za Real. Sretni smo što je i dalje na ovoj razini", odgovorio je Bjelica.

Bjelica o Crncu: Pridružio se U-21 reprezentaciji, a za dvije-tri godine bi prva reprezentacija trebala računati na njega

Bjelici je postavljeno pitanje i o Anti Crncu (20). Krilni napadač prošao je mlađe uzraste Dinama, zatim je godinu i pol bio u Slaven Belupu. Koprivnički klub prodao ga je poljskom Rakowu za 1.3 milijuna eura, da bi već godinu dana kasnije u transferu od 11 milijuna eura otišao u engleskog drugoligaša Norwich.

"Dobro je igrao za Slaven. Kada sam ranije bio u Dinamo, poznavao sam ga. Bio je jako mlad, igrao je za drugu momčad. S obzirom na to kako je igrao za Rakow, zaslužio je transfer. Pridružio se U-21 reprezentaciji, a za dvije-tri godine bi prva reprezentacija trebala računati na njega.

Dobro je odlučio, Norwich je klub s velikim ciljevima. U hrvatskoj ligi je nastupao za manji klub i zbog toga nije bio jako poznat. Sretan sam što je dosegnuo ovu razinu i što se dobro razvija", rekao je Bjelica o Crncu, koji je u Slavenu zabio 11 golova u 56 utakmica, u Rakowu devet golova u 40 utakmica, a u Norwichu je zasad bez pogotka u osam nastupa.

"Neobično je što je Crnac otišao u Poljsku. U većini slučajeva otišao bi u Dinamo ili Hajduk"

"Imamo talentirane igrače, ali je stranim klubovima teško dovesti ih. Neobično je što je Crnac otišao u Poljsku. U većini slučajeva otišao bi u Dinamo ili Hajduk. No ti su klubovi ovaj put izgubili od Rakowa. Dobro se razvijao, ali mislim da nitko u Hrvatskoj nije mislio da će tako brzo ostvariti tako velik transfer.

Generalno je jako teško dovesti mlade igrače Hrvatske. Najbolji mladići igraju za Dinamo ili Hajduk. Rakow je iskoristio svoju priliku i napravio odličan transfer", dodao je Bjelica.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.