Borussia je sve okrenula naglavačke. Pogledajte kakvu je ekipu sastavila

Foto: EPA-EFE

BORUSSIA iz Dortmunda i njezini navijači u zadnje dvije sezone proživjeli su pravi emocionalni rollercoaster. U svibnju 2022. momčad je preuzeo njezin veliki navijač Edin Terzić, kojem će vjerojatno trebati puno vremena da probavi ono što mu se dogodilo u Dortmundu.

Terzićeva Borussia je u sezoni 2022./2023. bila na koračić do toga da prekine dugogodišnju Bayernovu dominaciju. Sve što su Žuto-crni trebali napraviti bilo je dobiti Mainz u zadnjem kolu na svom stadionu i titula bi bila njihova. No rasterećeni gosti vodili su 2:0 već u 24. minuti i sve što je Borussia uspjela bilo je izjednačiti u zadnjim sekundama nadoknade.

Razočaranja dvije sezone zaredom

Terzić je tako ostao bez naslova prvaka, a prošle sezone protiv Leverkusena nitko nije imao šanse u Bundesligi. Borussia se zato koncentrirala na Ligu prvaka, u kojoj je pomalo senzacionalno stigla do finala protiv Reala.

Dortmund je na Wembleyju u prvom poluvremenu promašio dva zicera i bilo je jasno da je samo pitanje vremena kad će iskusni Real to kazniti. Tako je i bilo. Real je slavio 2:0, a Terzićeva momčad je drugu godinu zaredom na vrlo bolan način ostala bez najvećih trofeja.

Borussia je smijenila trenera, a Terzića je naslijedio njezin bivši igrač, 36-godišnji Nuri Sahin, koji je krenuo u laganu rekonstrukciju ekipe. Najveći izlazni transfer kluba bio je onaj Niclasa Fullkruga, koji je prodan West Hamu za 27 milijuna eura.

Svaki klub u Europi koji se mora riješiti nekog kvalitetnijeg napadača samo pokuca na vrata West Hama i problem je riješen. Marco Reus je nakon 11 godina otišao u MLS, kao i Mats Hummels, Youssoufa Moukoko je posuđen Nici, Haller je posuđen Leganesu, a Salih Ozcan Wolfsburgu.

Za "sitniš" dobio ubojitog strijelca

Dortmund je potrošio okruglih 80 milijuna eura na nove igrače i poslovao je, barem na papiru, jako dobro. Serhou Guirassy je prošle sezone zabio čak 30 golova u 30 utakmica za Stuttgart, a Dortmund ga je dobio za "smiješnih" 18 milijuna eura, koliko je bila odštetna klauzula 28-godišnjaka.

Za 28.5 milijuna eura Borussia je kupila 21-godišnjeg Kramarićevog bivšeg suigrača Maximiliana Beiera, koji je prošle sezone za Hoffenheim zabio 16 puta u 35 nastupa. S ta dva igrača Borussia je dugoročno riješila pitanje napadača.

Dugo joj je nedostajao jedan pravi vezni igrač, a dobila ga je u liku Pascala Grossa, i to za samo sedam milijuna eura. Iako su mu već 33 godine, Gross je lani bio sjajan u Brightonu (pet golova, 13 asistencija), a jako će biti koristan jer može igrati na četiri-pet pozicija.

Tu je i Waldemar Anton, 27-godišnji stoper Stuttgarta kojeg se povezivalo i s Bayernom, da bi na kraju završio u Borussiji. Plaćen je 22.5 milijuna eura i odmah je upao u prvu momčad te se pokazao kao vrlo pametan izbor.

Borussia ove sezone:

No možda najzanimljivije pojačanje je Yan Couto. Fantastični 22-godišnji desni bočni Manchester Cityja prošle sezone sjajno je igrao na posudbi u Gironi. Brazilac može igrati bilo gdje na desnoj strani, strašan je tehničar i jako dobro će doći Borussiji s obzirom na to da Julian Ryerson ima dosta problema s ozljedama.

Borussia ga je posudila od Cityja za četiri milijuna eura i ima obvezu otkupa njegova ugovora sljedećeg ljeta za još 28.5 milijuna eura. To bi mogla biti klasična nogometna krađa ako se Couto dobro uklopi u napadačku Sahinovu ekipu.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.