Čudo iz Bugojna može biti najveći adut Hrvatske na Euru

Foto: Profimedia

HRVATSKA nogometna reprezentacija je u pretposljednjoj utakmici uoči Europskog prvenstva svladala Makedoniju s 3:0 i do početka turnira će još samo odmjeriti snage s Portugalom (subota, 18:45). Podsjetimo, Hrvatska je u skupini sa Španjolskom, Italijom i Albanijom.

Utakmica na Rujevici poslužila je izborniku Zlatku Daliću prije svega kao šansa da određenu minutažu pruži igračima koji su u drugom planu ili imaju problema s formom i/ili ozljedama. Lovro Majer je opet pokazao da je legitimni kandidat za prvi sastav, Martin Baturina je odigrao vrlo dobru utakmicu, ali posebno ohrabruje igra Luke Sučića. Dalić ga treba koristiti sve više i češće, već na predstojećem turniru.

Igrač kakav Hrvatskoj nedostaje

Hrvatska ima sjajnu veznu liniju, ali joj je često problem u igri to što su joj igrači profilom jako slični ili barem traže loptu na istom dijelu terena. Tercet Brozović-Modrić-Kovačić voli igrati u sličnim zonama, zbog čega Hrvatska bez problema ostvaruje višak u tom dijelu terena, ali ima problem s prenošenjem lopte u iduću fazu napada.

Zbog toga su reprezentaciji sjajno došli vezni igrači koji startaju s krila, poput Majera ili Luke Ivanušeca, koji mogu poslužiti kao spojka prema prednjoj liniji. No, Sučić je jedini centralni vezni igrač s tim karakteristikama.

Konkretan je u završnici, ima vrlo dobar šut i generalno posjeduje puno veću tendenciju ubrzati igru i što prije loptu gurnuti ili dovesti u zadnju trećinu terena, a činjenica da Hrvatska teško mijenja ritam igre kad treba ući u završnicu je i važan razlog zašto se često muči s kreiranjem šansi.

Jedan od najboljih veznjaka Austrije

Sučić ima 21 godinu, a iza sebe ima već tri i pol sezone kao prvotimac u Red Bull Salzburgu u kojima se promaknuo u jednog od najboljih, a svakako u najperspektivnijeg veznjaka lige. Pri tome je imao i dosta nesreće.

Vjerojatno bi već neko vrijeme imao važniju ulogu u reprezentaciji da u ožujku prošle godine nije doživio ozljedu koljena i operaciju koja ga je s terena udaljila 194 dana, u kojima je propustio ukupno 32 utakmice. Propustio je i početak ove sezone, ali se na kraju ipak ustalio u sastavu i pokazao zašto se spominje interes najvećih europskih klubova za njega.

Grafika: Sofascore

Iako Austrija ne spada u najjače svjetske lige, treba napomenuti da Sučić itekako ima iskustva na najvišem nivou. Za Hrvatsku je u šest susreta samo jednom bio starter, ali je zaigrao u čak 22 utakmice grupne faze Lige prvaka.

Tamo je igrao protiv Intera, Atletica, Bayerna, Chelseaja, Milana i drugih velikana, a četiri utakmice odigrao je i u Europa ligi. U tom natjecanju dvaput je igrao nokaut-fazu, a u Ligi prvaka jednom. 

Koliko je takvo europsko iskustvo vrijedno za mladog igrača, dovoljno svjedoči podatak da je Sučić od 2020., otkad je debitirao za seniore, četvrti hrvatski igrač po broju nastupa u Ligi prvaka. Ispred njega su Modrić (46), Kovačić (30) i Rakitić (25), dok Brozović ima isti broj utakmica. 

Nastao u austrijskom nogometnom laboratoriju

Unatoč talentu, Sučić je i dalje relativno nepoznat široj nogometnoj javnosti, a ovo je prilika da čitatelje podsjetimo na jedan naš stariji tekst. Sučićevi roditelji Željko i Branislava su zbog rata otišli iz Bugojna u austrijski Linz.

Tamo su 2002. godine dobili Luku, koji je odmalena zavolio nogomet. Igrao je za Alkoven i Edelweiß, a već je u najranijoj dobi završio u bilježnicama svih lokalnih, regionalnih, a onda i nacionalnih skauta.

To mu je priskrbilo poziv u obližnji Salzburg i Red Bullovu akademiju, jednu od najimpresivnijih na svijetu, čija se seniorska momčad istaknula u posljednjih nekoliko godina kao najveća tvornica vrhunskih igrača. Između ostalih, tamo su igrali Karim Adeyemi, Naby Keita, Erling Haaland, Dayot Upamecano i Sadio Mane.

Red Bull je kontaktirao Sučićeve roditelje već kad mu je bilo 12 godina, a uskoro se taj prelazak i realizirao. Sučić je još u juniorskom uzrastu gurnut u vatru, kada je igrao za Liefering, Red Bullovu razvojnu momčad u drugoj austrijskoj ligi.

Odrastao je preko noći jer je Red Bull sasvim drugačija akademija od svih drugih

Red Bull ne čeka. Čim je Sučić pokazao što zna i čim je postalo očito da mu druga liga više ne predstavlja nikakav razvojni podražaj, gurnut je u prvu momčad. Već s 19 godina postao je standardni prvotimac.

Sučić za svoje godine igra vrlo zrelo, a detalj iz njegovog dolaska u Salzburg otkriva koji bi mogao biti uzrok tome. Naime, kad je dolazio u Red Bull, njegovi roditelji se nisu selili s njim, rekao je u razgovoru za više domaćih medija. 

Iako je uobičajena praksa da roditelji prate malodobnu djecu, čak i u susjedni grad, Red Bull na ovaj način želi svoje mlade igrače staviti u uvjete ubrzanog odrastanja, u kojem nije moguće za svaku prepreku tražiti padobran koji pružaju roditelji.

Sučić je doslovno preko noći morao odrasti i to se itekako vidi. Ne samo u njegovom stilu igre i odlukama koje donosi na terenu nego i u nastupu i smirenosti izvan njega. Dečko kojeg su već s 19 godina snimili najveći svjetski klubovi stoji čvrsto na zemlji. Razvija se ubrzanim tempom, ali prirodnim slijedom.

Nakon teške i naporne sezone, svaka reprezentacija na Euru imat će problema s umorom, formom, ozljedama i drugim otegotnim okolnostima. Baš zato su u prednosti one reprezentacije koje najbolje znaju koristiti svoju širinu, a Sučić se odavno nametnuo kao rješenje Daliću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.