Da je ovo napravio bilo koji hrvatski trener, bio bi zakucan na stup srama

HRVATSKA rukometna reprezentacija u ogromnoj je drami pobijedila Japan 30:29 na startu Olimpijskih igara. Velike probleme su momčadi Dagura Sigurdssona zadali Japanci, kojima je upravo on do veljače ove godine bio izbornik. Vodio je Japan pet razlike na poluvremenu, imao i +6 na startu drugog, ali Hrvatska je dramatičnim preokretom stigla do pobjede.

U junaka se na kraju prometnuo Ivan Martinović, koji je u posljednjim sekundama postigao pogodak vrijedan slavlja. Dramu na otvaranju turnira za Index je komentirao legendarni Veselin Vujović.

Jako je teško na otvaranju nekog velikog natjecanja krenuti protiv protivnika protiv kojeg si već upisao bodove. Japan je bio autsajder, ali, pokazalo se, bio je to samo na papiru. U brzini i kreaciji igre Japanci su nadigrali Hrvatsku i samo su promjena obrane na 5-1 i probuđeni Kuzmanović na kraju presudili da Hrvatska ovaj susret dobije.

Po meni čak i nezasluženo. Mislim da bi remi bio najpošteniji, ali ovo je sport. Hrvatska je osvojila vrlo važne bodove i nadam se da će oni biti impuls za nastavak turnira. 

Dagur je od početka dočekan kao da je Bog

Prvo poluvrijeme je Hrvatska odigrala jako loše, a da bismo shvatili zbog čega, moram se vratiti na sam početak i dolazak Dagura na klupu Hrvatske. Stigao je kao da je sam Bog sletio na zemlju. Ušutkao je sve kritičare i stručnjake i nitko nije smio reći ni jednu riječ protiv njega iako je pravio greške i u odabiru igrača i u pripremnom periodu.

Baš me zanima što će se sad događati jer da je ovako turnir otvorio neki domaći trener, Perkovac ili Horvat, već bi bio na stupu srama. Ali to je sudbina trenera s ovog podneblja. 

Ne mogu razumjeti zašto je Dagur mislio da će Grahovac i Načinović moći zadržati i čuvati njihove srednje vanjske koji su nerealno brzi igrači. Ostajalo je previše prostora i Japanci su to uredno kažnjavali u prvom poluvremenu.

Tek kad ih je pokrio s Duvnjakom, Japanci nisu imali rješenja. Na kraju je izdržao s forsiranjem 7 na 6. U prvom poluvremenu se Hrvatska puno tražila. Stalno su bili u nekom kontaktu, lopta je išla sporo, guralo se na pivota i to nije izgledalo dobro.

Napad 7 na 6 i obrana Duvnjaka su presudili

Tek kad je proigrao napad 7 na 6, igra je postala mirnija i preciznija. Dagur je na kraju smirio taj napad, koji je u prvih 40 minuta imao previše tehničkih grešaka koje su Japanci koristili. Hrvatska je na kraju imala jako puno sreće jer je nevjerojatno to što su promašili Japanci u zadnjem napadu.

Najprije je Kuzmanović skinuo zicer, a onda je inače odlični japanski pivot pogodio vratnicu, da bi Martinović zabio za pobjedu u zadnjoj sekundi. Nadajmo se da će ovo biti poticaj za bolje igre jer moramo priznati da igra nije bila dobra.

Duvnjak je jedan i jedini 

Za kraj Duvnjak. Što više treba reći za njega? Dule je po meni jedan od najvećih rukometaša svih vremena i samo je on mogao pokrenuti ekipu. Učinio je to na najbolji mogući način. U obrani je bio nevjerojatan. Kako je dobro čitao japanske napade. Koliko su samo lopti pogrešno bacili jer nisu znali kako ga probiti.

U napadu je vukao, a kad je Hrvatska gubila, motivirao je suigrače. Dule je zaslužio počasno mjesto u hrvatskom rukometu. Balić i Metličić su napravili velike stvari, ali Dule je za mene jedan jedini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.