Dan kad je Amerikanac postavio svjetski rekord u broju osvojenih medalja na OI-ju

Foto: Shutterstock

Na današnji dan 2012. godine Michael Phelps ušao je u povijest kao sportaš s najviše osvojenih medalja na Olimpijskim igrama. Bilo je to veliko postignuće za tadašnjeg dvadesetsedmogodišnjeg sportaša. Phelps je ponovo nastupao na OI-ju 2016. te dodao još šest medalja na tada već rekordan broj.

Larisa Latinjina držala je rekord desetljećima

Prije njega titulu sportaša s najviše olimpijskih medalja držala je sovjetska gimnastičarka Larisa Latinjina, koja je u 12 godina olimpijske karijere osvojila 18 medalja, po šest na svakim od igara na kojima je nastupala. Bilo je to davnih 1950-ih i 60-ih, a njen rekord nije nitko srušio desetljećima.

Phelps se rodio 1985. godine, a već je 2000. otišao na svoje prve olimpijske igre. Tada nije osvojio medalju, ali bilo mu je tek petnaest godina. Već iduće godine postavio je svoj prvi sportski rekord u leptir disciplini na 200 metara. Bilo je jasno da je u pitanju ozbiljan sportaš kojeg ćemo tek upoznati.

Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. počinje njegovo vrijeme. Osvojio je sveukupno osam medalja, od čega šest zlatnih. Posebno se iskazao u leptir disciplini, u kojoj je bio uvjerljivo najbolji. No to je bio tek početak, četiri godine kasnije dolazi u Peking i osvaja ponovo osam medalja, no toga puta sve su bile zlatne. Sa sveukupno 16 medalja na Olimpijskim igrama i samo 23 godine, rekord Larise Latinjine bio je ugrožen.

Zatim stiže OI 2012. u Londonu, gdje je osvojio dodatnih šest medalja, od čega su četiri bile zlatne. 31. srpnja 2012. plivao je 200 metara leptir i osvojio drugo mjesto. Bila je to najvažnija srebrna medalja u povijesti Olimpijskih igara, a osim američkog tima, okupili su se i ostali plivači kako bi čestitali rekorderu.

Phelps nije stao, već se pojavio na Igrama 2016. godine i pokupio još pet zlatnih medalja te jednu srebrnu. Osvojio je sveukupno 28 medalja, čime je debelo prestigao Latinjinu i zacementirao svoj status sportske legende. Sveukupno ima 23 zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje s OI-ja.

Nakon njega i Larise Latinjine postoje dva sportaša s po petnaest medalja te šest sportaša s po trinaest medalja s OI-ja. Nakon Igara u Rio de Janeiru 2016. godine najavio je odlazak iz sporta te se posvetio obiteljskom životu i raznim sportskim inicijativama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.