Dvije istrage jer čelnici francuskog saveza ne žele da su Tricolori dvobojni - crni i smeđi

DVIJE istrage otvorene su zbog slučaja "rasnih kvota" u Francuskom nogometnom savezu. Dio čelnika FFF-a planirao je ograničiti broj djece useljeničkih roditelja, prvenstveno afričkog i arapskog porijekla, na 30 posto u ukupnom broju reprezentativaca u najmlađim francuskim selekcijama.

Istragu je pokrenulo francusko Ministarstvo sporta, kao i sam FFF, a rezultati se očekuju sljedeći tjedan.

FFF je za voditelja istrage angažirao Patricka Braouezeca, predsjednika Nogometne fondacije i člana Parlamenta, koji je istraživao i štrajk francuskih reprezentativaca na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Među ispitanima će sljedećih dana biti i izbornik "tricolora" Laurent Blanc kojeg je web-portal Mediapart također prokazao kao jednog od autora "rasnih kvota". On sam je to demantirao.

Što bi francuski nogomet bez nogometaša iz kolonija?

Ako je istina da su čelnici francuskog saveza inzistirali na rasnoj kvoti, onda, osim što to dokazuje da su rasisti, pokazuju i da ne žele dobro francuskom nogometu.

Podsjećamo, na utakmici koju je Francuska krajem ožujka igrala protiv Hrvatske, u prvom sastavu Bleusa bila su tek četiri "bijelca", odnosno Francuza francuskog porijekla: Lloris, Mexes, Revelliere i Menez. Svi ostali bili su porijeklom ili rođenjem i bojom kože iz prekooceanskih i sredozemnih francuskih kolonija.

Što tek reći za najjaču francusku reprezentaciju svih vremena, koja je '98 i 2000. postala svjetski i europski prvak. Njeni najistaknutiji igrači bili su Desailly, Zidane, Thuram, Henry, Vieira, Karembeu...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.