Englezi o Hrvatskoj: Pobožni katolik, Tatina vojska i novi Modrić

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ENGLESKI portal The Athletic objavio je opširnu analizu hrvatske reprezentacije uoči Europskog prvenstva. Momčad Zlatka Dalića će na Euru igrati u teškoj skupini sa Španjolskom, Italijom i Albanijom, a u subotu će u Lisabonu igrati zadnju pripremnu utakmicu protiv Portugala.

Englezi su puno pažnje posvetili hrvatskom izborniku, iskusnim hrvatskim igračima i nositeljima ekipe, ali i mladim zvijezdama koje dolaze. Jednog od njih prozvali su novim Modrićem i pitaju se je li ovo konačni kraj jedne velike generacije nogometaša.

Uvijek krunica u džepu

"Zlatko Dalić u svojoj zemlji ima status legende zbog nevjerojatnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a onda i zbog ostalih rezultata. On je pobožni katolik koji uvijek nosi krunicu u džepu na utakmicama i redovito naglašava važnost religije u životu. Nekoliko puta je hodočastio stotinjak kilometara od rodnog Livna do svetišta u Međugorju", piše Athletic pod naslovom "Zadnji ples ili jedan turnir previše".

"Ima jedan 22-godišnjak, koji se zove Joško Gvardiol, za kojeg možda niste čuli i koji nije loš", sarkastično piše Athletic pa nastavlja:

"Niste? OK. Ima ih još. Zapamtite ime Tonija Fruka, koji je na Dalićevom pretpozivu. Briljirao je u Rijeci ove sezone, bio je i u Italiji, ali je tek ove sezone proigrao. Tu je i dečko za kojeg svi vjeruju da može biti novi Luka Modrić. 

Novi Modrić

To je Martin Baturina, kojeg vjerojatno niste imali puno prilike gledati. Vjerujte nam, ovaj 21-godišnjak je iznimno talentiran playmaker, koji je spreman pokazati se na najvećoj sceni", piše Athletic, koji je puno pažnje posvetio Dalićevim senatorima, kralježnici momčadi za koju se pita je li joj prošlo vrijeme ili će joj ovo biti zadnji ples.

"Iskustvo, navika pobjeđivanja, zovite to kako hoćete, a Hrvatska toga ima koliko hoćete. Luka Modrić (38), Mateo Kovačić (30) i Marcelo Brozović (31) i dalje savršeno kucaju kao antikni, ali savršeno očuvani sat. Njih trojica imaju zajedno 368 utakmica za reprezentaciju. Ponovit ćemo broj da ne mislite da smo pogriješili - 368.

Hrvatska nema samo iskustvo nego i nevjerojatan skor u nokaut-fazama velikih natjecanja. Ako ovoj trojici dodamo Ivana Perišića (35), Domagoja Vidu (35) i Andreja Kramarića (32), onda Hrvatska zaista jest Dad's Army (Tatina vojska)."

Usporedili Hrvatsku sa serijom iz 70-ih

Dad's Army poznati je britanski sitcom iz 70-ih godina o domaćim dragovoljcima iz Drugog svjetskog rata, koji nisu ispunjavali uvjete da bi mogli biti u vojsci, pa su obavljali neke druge poslove i na taj način pomagali.

"Hrvatska zaista jest Dad's Army na Europskom prvenstvu i ne možete se oteti dojmu da je ovo kraj jedne zlatne generacije i da ona možda nije u stanju ponoviti uspjeh poput onog na SP-u u Kataru", dodaje Athletic.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.