Evo koliko će Dinamo točno zaraditi od Lige prvaka. Objavljen neslužbeni izračun

Foto: Profimedia

DINAMO nakon reprezentativne pauze ovog petka čeka početak najtežeg rasporeda u novijoj klupskoj povijesti. Hrvatski prvak u petak u 20 sati u derbiju 6. kola SuperSport HNL-a dočekuje Hajduk, a četiri dana kasnije gostuje u Munchenu kod Bayerna na otvaranju Lige prvaka.

Dinamo će do zime uglavnom igrati u ritmu od dvije utakmice tjedno, ali svima u klubu će biti lakše svaki put kad se sjete koliko su zaradili ulaskom u najjače svjetsko klupsko natjecanje. Nakon pobjede protiv Qarabaga pisalo se o silnim milijunima koje je Dinamo zaradio, ali stranica FootballMeetsData je sad prvi put objavila detaljni neslužbeni izračun.

Skoro 30 milijuna eura, a lopta još nije ni krenula s centra

Podsjetimo, Dinamo je za ulazak u Ligu prvaka dobio 18.62 milijuna eura, baš kao i svaki drugi klub. Na to ide nagrada iz tzv. marketinškog poola te nagrada za petgodišnji i desetgodišnji koeficijent.

Kad se sve to zbroji i oduzme, Dinamo će prije nego što je lopta krenula s centra zaraditi čak 28.483 milijuna eura, po čemu je 29. klub Lige prvaka. Klupski koeficijent kroz pet godina mu je na onih 18.62 milijuna eura donio još 4.68 milijuna eura, a desetgodišnji koeficijent, prema kojem je recimo bolji od Milana, još 5.19 milijuna eura.

Dinamu ne ide u prilog da je prema vrijednosti tržišta na 35. od 36 mjesta, a jedini slabiji po tom kriteriju je Šahtar. Naravno, na cifru od 28.483 milijuna eura ide nagrada od 700.000 eura za svaki osvojeni bod te nagrada za konačni plasman. Ona iznosi 275.000 eura puta brojka obrnuto proporcionalna od konačnog plasmana.

Plasman u play-off donio bi ogromnu zaradu

U prijevodu, klub koji osnovni dio natjecanja završi na prvome mjestu dobit će 36 udjela po 275.000 eura, odnosno 9.9 milijuna eura, a zadnji klub će dobiti jedan udio, odnosno 275.000 eura. Plasman među osam najboljih momčadi nagrađuje se s dodatna dva milijuna eura, a ulazak u play-off, odnosno plasman od 9. do 24. mjesta dodatnim milijunom eura.

Dinamo bi mogao zaraditi strašno puno novca kad bi, recimo, osvojio osam bodova, završio na 24. mjestu i plasirao se u play-off. To bi mu donijelo 5.6 milijuna eura (700.000 eura X 8 bodova), 12 udjela po 275.000 eura, odnosno još 3.3 milijuna eura te dodatni milijun nagrade za ulazak u play-off.

Ukupno bi to bilo nevjerojatnih 36.3 milijuna eura, ali sasvim je jasno da je i ovih 28.483 milijuna eura ogromna zarada, pa čak i da Dinamo ne osvoji nijedan bod. Najveću startnu zaradu ima PSG, čak 63.351 milijun eura, a aktualni prvak Real Madrid je tek na šestome mjestu s 58.189 milijuna eura.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.