TRANSFERI

Evo odgovora na ključno pitanje: Odlazi li Messi besplatno ili za 700 milijuna eura?

Foto: Gulliver / Getty Images

MESSI je uzdrmao svijet službenim zahtjevom Barceloni da ga pusti, jer čak i u eri modernog nogometa gdje su svi i sve na prodaju, nezamislivo je da Barcelonu napusti njen simbol, najbolji igrač i strijelac u povijesti. 

Messi tvrdi da odlazi besplatno, Barcelona da mora dati 700 milijuna eura

Međutim, Messi zahtijeva odlazak i to bez odštete, ističući da mu to omogućava klauzula u ugovoru s klubom. Barcelona pak tvrdi da je jedina klauzula koja to regulira u ugovoru koji traje do ljeta 2021., ona po kojoj Messi može otići isključivo uz odštetu od 700 milijuna eura.

Ima klauzulu u ugovoru s Barcelonom po kojoj može besplatno otići, ali je zakasnio s njenom aktivacijom

Messi se poziva na klauzulu u ugovoru s Barcelonom koja mu je omogućavala da na kraju nedavno završene sezone jednostrano raskine ugovor i ode bez odštete. Tvrdi da je u ugovoru konkretizirano da to može napraviti do 31. svibnja ove godine. Dakle, zakasnio je gotovo dva mjeseca ako želi otići besplatno.

Messijevi odvjetnici tvrde da nije zakasnio s iskorištavanjem prava na besplatni odlazak jer je korona produljila sezonu

Međutim, Messijevi odvjetnici ističu kako je i Fifa potvrdila da je sezone zbog više sile, pandemije koronavirusa, produljena do kraja kolovoza, a time i rok u kojem Messi ima pravo svojevoljno i besplatno otići iz Barcelone. 

Otkriveno kada je Messi poslao Barceloni famozni burofax

Prema ugovoru, Messi je pravo na besplatni odlazak iz Barcelone mogao ostvariti ako klub o tome obavijesti prije završetka sezone. Njegovi odvjetnici tvrde da se krajem sezone smatra dan kada je finale Lige prvaka, dakle 23. kolovoza. I sada na scenu stupa famozni burofax. Messi je, otkrivaju njegovi odvjetnici, tim putem Barcelonu obavijestio o želji za odlaskom 20. kolovoza. Prema ovom tumačenju, to je prije kraja sezone i Messi je to napravio tako da ga Barcelona mora pustiti bez odštete. 

Messijevi odvjetnici poručili su da će, ako sud bude odlučivao o tome kako Messi može otići iz Barcelone, predočiti potvrdu burofaxa da je Messi prije kraja sezone obavijestio klub da želi otići. Kao što smo pisali, u Španjolskoj je to službeni dokaz koji se uvažava na sudu u sporovima ovakvog tipa. 

Barcelona odgovara svojim burofaxom: Klauzula o besplatnom odlasku prestala je važiti 10. lipnja i nema nikakve veze s koronom i trajanjem sezone

Barcelona, s druge strane, odgovara da je klauzula o Messijevom jednostranom prekidu ugovora s klubom i odlasku bez odštete istekla 10. lipnja i da ona nema nikakve veze s tim koliko sezona traje, odnosno što je produljena. Štoviše, odmah po primitku burofaxa u kojem Messi traži raskid ugovora, odgovorila mu je na isti način podsjećajući ga da je zakasnio 70 dana ako je htio besplatno otići iz kluba. 

Barcelona ipak odgovor Messiju završava pomirljivo

Dakle, klauzula o Messijevoj mogućnosti besplatnog odlaska iz Barcelone završava fiksnog datuma istaknutog u ugovoru, bez obzira na trajanje sezone, što znači da je Barcelona u pravu.

Ipak, želeći smanjiti tenzije i zadržati Messija, svoj burofax okončala je nadom da će on ostati u Barceloni ne samo do kraja ugovora, nego i do kraja karijere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.