Gubitak dva boda bi mogao biti poguban za Dinamo. Evo što mu treba za prolaz

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DINAMO je u drugom kolu Lige prvaka odigrao 2:2 s Monacom i došao do prvog boda. Bilo je to samo dva tjedna nakon što su Plavi u prvoj utakmici gostovali u Munchenu gdje su teško stradali od Bayerna s čak 9:2. Trenutno Dinamo drži 28. mjesto na tablici. No, što mu treba za prolaz među 24 ekipe i najveći uspjeh u Ligi prvaka ikad u povijesti?

Zašto je važno biti među 24?

Podsjetimo, prema novom formatu Lige prvaka nema klasičnih skupina već svih 36 ekipa čine jedinstvenu ljestvicu. Svaka momčad će imati osam utakmica (po dvije protiv suparnika iz svakog od četiri jakosnog šešira) nakon kojih će se formirati konačna tablica. Prvih osam ekipa direktno ide u osminu finala.

Ekipe koje su pozicionirane od 9. do 24. mjesta razigravat će za preostalih osam mjesta u osmini finala i to po klasičnom nokaut sistemu dvomeča. Zadnjih dvanaest ekipa, dakle one od 25. do 36. mjesta, završit će svoju europsku sezonu za ovu sezonu.

Koliko bodova će biti dovoljno za prolaz?

Iako je ovo prva sezona takvog formata pa nemamo iskustvo koliko bi bodova trebalo biti dovoljno za prolaz, postoje dovoljno pouzdane simulacije koje s visokom vjerojatnošću mogu točno prognozirati rasplet u tom smislu. 

Stranica Football Meets Data je provela 10.000 simulacija i prije održanog ždrijeba i, prema njihovim kalkulacijama, za plasman među 24 najbolje momčadi u 55% slučajeva je bilo dovoljno osvojiti devet bodova u osam odigranih utakmica.

U 22% slučajeva je bilo potrebno osvojiti 10 bodova, a osam bodova je bilo dovoljno u 21% odrađenih simulacija. Vrlo je mala šansa da će za plasman u iduću fazu biti dovoljno sedam bodova ili potrebno čak 11 bodova (1% šanse za oba slučaja).

Kako Dinamo stoji?

Iz te perspektive, gubitak dva boda protiv Monaca mogao bi biti poguban za Dinamo. Naime, s ta tri boda bi mu bilo dovoljno sedam bodova protiv tri slabija protivnika (Slovan, Celtic, RB Salzburg) ili dvije pobjede pod uvjetom da još bodova "nađe" u utakmicama protiv Borussije Dortmund, Milana ili Arsenala.

Grafika: Sofascore

Dobra je vijest da je pred Dinamom sada nešto lakši raspored, a jedino se gostovanje u Londonu čini kao nemoguća misija po pitanju osvajanja bodova. Idući je na redu RB Salzburg koji je jako loše krenuo u Ligu prvaka, a austrijski klub ima i puno teži ždrijeb.

Nakon ogleda s Dinamom dočekuje PSG i Atletico, dok putuje kod Feyenoorda, Bayera i Reala te je sasvim realan scenarij onaj u kojem neće osvojiti niti jedan bod u zadnjih pet kola. I neki drugi klubovi iz trećeg i četvrtog jakosnog šešira imaju težak ždrijeb i to je u ovom trenutku najbolja šansa za Dinamo.

Uzme li prvak Hrvatske barem četiri boda na iduća dva gostovanja (u Salzburgu i kod Slovana koji je vjerojatno najslabija momčad u natjecanju), bit će u sjajnoj situaciji da protiv Celtica kod kuće pobjedom dođe sasvim blizu najboljih 24.

Dinamo je samo jednom u svojoj povijesti postigao sličan uspjeh. Bilo je to u sezoni 1998./1999. kada je u skupini s Olympiacosom, Portom i Ajaxom osvojio drugo mjesto, no tada je samo prva momčad skupine išla u iduću fazu. U svim ostalim izletima u Ligu prvaka, Dinamo je bio četvrta, odnosno najslabije plasirana momčad u skupini.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.